Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 19, 2024

Nieuws archief   


Wat gebeurde er allemaal op de infoavond wergroep Zwartendijk over woningbouw en grondpolitiek gebied De Reeve? - maandag 20 mei 2013

Op 19 april heeft de werkgroep prof. Erwin van der Krabben van de Radbout Universiteit in Nijmegen uitgenodigd om zijn analyse te geven van het voorgenomen besluit van de gemeente Kampen om 1300 woningen te bouwen in het Reevegebied. De avond vond plaats in de Oude Foyer van De Stadsgehoorzaal.

De bedoeling was dat Erwin van der Krabben zijn bevindingen zou voorleggen aan een panel van lokale politici. Tot verwondering van de aanwezige burgers bleek, dat de vertegenwoordigers van die lokale politieke partijen, die tot nu toe als voorstander van woningbouw in het betrokken gebied bekend staan, de uitnodiging voor het gesprek met Van der Krabben hadden afgezegd. Na deze mededeling van de voorzitter vielen in de zaal herhaaldelijk de zinnen: Hoe zo democratisch? Hoe zo geen discussie? Geen respect voor de mening van betrokken burgers. Slappe hap; ze mijden de maatschappelijke discussie.
Een van de aanwezige politici bood aan een aantal argumenten van de afwezige voorstanders ter bespreking voor te leggen. Met dit aanbod begon een avond met een deskundige inleiding van Van der Krabben gevolgd door de discussie met de panelleden en burgers in de zaal.
Voor de pauze lag de nadruk op de behoefte aan de voorgenomen woningbouw. De belangrijkste conclusies van Van der Krabben waren:

  • Vraag naar nieuwbouw is grotendeels lokale vraag
  • (Boven)regionale vraag is (zeer) beperkt
  • Verkoop huurwoningen beïnvloedt koopwoningenmarkt
  • Bouwen voor de vraag

Na de pauze werd het grondbezit van de gemeente Kampen besproken. Kernwoorden waren zoals te verwachten grondexploitatie, risico- en resultaatbeheersing en verrekening van verliezen op de grondexploitatie. Diverse scenario’s om daarmee om te gaan passeerden de revue.
In zijn betoog schetste Van der Krabben het probleem van de gemeente Kampen dat in het voorgenomen plan teveel rekening moet worden gehouden met een voorinvestering voor woningbouw van € 63,5 miljoen (in 2021) die het financiële resultaat in negatieve zin beïnvloedt.

Voor belangstellenden staat hier de presentatie van Erwin van der Krabben.

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!