Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Saturday, April 27, 2024

Nieuws archief   


Waarheden, halve waarheden en onwaarheden. Onafhankelijk onderzoek is geboden - dinsdag 30 juni 2009

Eind maart maakte de Werkgroep Zwartendijk het rapport “Bypass Kampen, overstromingsberekeningen” (uit 2006) openbaar. Daarin stond te lezen dat Kampen door de aanleg van de bypassdijken een eiland werd, waardoor het zogenaamde ‘badkuipeffect’ zou optreden als de IJsseldijk zou doorbreken. In Kampen zouden als gevolg van de aanleg van deze dijken bij een IJsseldijk-doorbraak maximaal 530 i.p.v. 110 dodelijke slachtoffers kunnen vallen, een stijging dus met factor vijf. Dat bracht onrust teweeg in onze stad.

Maandag 15 juni werd in de raadcommissie ruimtelijke ontwikkeling het rapport “Veiligheidsaspecten van de bypass Kampen, actualisering onderzoek” gepresenteerd.
Het rapport is opgesteld door Bureau HKV in opdracht van de Stuurgroep IJsseldelta-zuid.
Het begeleidende persbericht, opgesteld door de Provincie Overijssel, richtte zich sterk op het geruststellen van de Kamper burgers. Een citaat maakt dit duidelijk: “Alleen bij een doorbraak in de buurt van de molen D’Olde Zwerver kunnen de gevolgen minimaal gelijk en maximaal de helft groter zijn dan zonder de aanleg van de bypass.”
In het HKV-rapport staat echter op blz 51 te lezen dat het mogelijke aantal dodelijke slachtoffers bij een dijkdoorbraak bij Kampen-Zuid door de aanleg van de bypass zal stijgen van minimaal 140 naar maximaal 290. Dat is niet anderhalf, maar ruim twee keer zoveel!
Merkwaardigerwijs sprak bureau HKV bij de presentatie van dit rapport aan de Klankbordgroep IJsseldelta-Zuid, 6 dagen eerder (op dinsdag 9 juni), nog van een aantal van maximaal 390 slachtoffers.

Een verklaring voor het zakken van het aantal slachtoffers van maximaal 530 naar 290 wordt in het rapport niet gegeven. De meerderheid van de raadsleden (en waarschijnlijk ook van de burgers) is echter tevreden en gerust, zeker omdat dijkgraaf Sybe Schaap tijdens de commissievergadering toevoegde dat hij de dijken en de stadswaterkering zou laten verhogen wanneer alsnog zou blijken dat het aantal slachtoffers te hoog zou worden.

De Werkgroep Zwartendijk blijft wel ongerust. Die enorme daling t.o.v. 2006 (zonder verklaring) en met name het misleidende persbericht van de stuurgroep IJsseldelta-Zuid suggereren sterk dat het de Stuurgroep uitsluitend en alleen te doen was/is om de bypass zo snel mogelijk aan te leggen en het gebied IJsseldelta-Zuid vol te bouwen.
Daarom heeft de Werkgroep Zwartendijk in allerijl een zienswijze ingediend op het Ontwerp Nationaal Waterplan (klik hier). De staatssecretaris kan namelijk op korte termijn niet de PKB “Ruimte voor de rivier” wijzigen om èn de IJssel uit te diepen èn de bypass aan te leggen. Dat vereist een wetswijziging, die voorgelegd moet worden aan de Tweede Kamer. De staatsecretaris zal beide maatregelen daarom waarschijnlijk opnemen in het Nationaal Waterplan, dat in november 2009 in de Kamer wordt behandeld.
De Werkgroep Zwartendijk blijft waakzaam en heeft haar contacten met de verschillende Tweede Kamerfracties geïntensiveerd en dringt aan op verder onderzoek, d.w.z. betrouwbaar onderzoek door onafhankelijke opdrachtgevers als het Waterschap of Rijkswaterstaat. Dat hebben ook HKV en de Waterdienst aanbevolen in hun rapporten.

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!