Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Wednesday, May 8, 2024

Nieuws archief   


Debat over de “concept- Structuurvisie Kampen 2030.” - zondag 16 december 2007

Valt er wat te kiezen of kiest de raad straks “zorgvuldig” voor een wormvormig aanhangsel van Kampen ten westen van de N50, dat verstopt ligt achter de Hanzelijn en geen contact heeft met de stad?

Op 14 en 21 november heeft de Gemeente twee avonden georganiseerd voor de “Klankbordgroep Structuurvisie”, die bestaat uit vertegenwoordigers van wijkverenigingen en andere organisaties in Kampen zoals Delta Wonen, het Waterschap Groot Salland, de Industriële Club, de Sportraad en (ook) de Werkgroep Zwartendijk. Op deze twee avonden presenteerde de bekende stedebouwkundige Balotra (van het Rotterdamse bureau Kuiper compagnons) een concept-structuurvisie.
Op de website van de Gemeente Kampen zijn de twee presentaties van de heer Balotra te vinden: zie www.kampen.nl/structuurvisie/keuzemodellen .
Het is even goed zoeken, maar dan worden er 6 verschillende keuzemodellen zichtbaar, naast het door de Gemeente Kampen voorgestelde en prominent in beeld gebrachte “zorgvuldig model”: zo zijn er bijvoorbeeld een model “stadje in de Bypass” en een “landschap behouden model”.
De Werkgroep Zwartendijk heeft de modellen bestudeerd en de daar aan ten grondslag liggende “Notitie Bouwstenen” (via het zoekscherm op te zoeken op www.kampen.nl).
De Werkgroep Zwartendijk heeft zijn kritiek op deze “Notitie bouwstenen” op papier gezet en woensdag 12 december jl. overhandigd aan de andere leden van de “Klankbordgroep Structuurvisie” en aan de aanwezige raadsleden en ambtenaren.

Bouw geen “blindedarm” tussen bypass en Hanzelijn.
Kort samengevat komt de kritiek van de Werkgroep er op neer dat zowel de “Notitie Bouwstenen” als de door de Gemeente geuite voorkeur voor het “zorgvuldige model” eenzijdig gericht is op het bouwen van grote hoeveelheden woningen in tot nu toe groen gebied (over de Zwartendijk), terwijl de noodzaak daarvoor niet bestaat. De werkgroep vreest dat de ten westen van de N50 verrijzende woonwijk een wormvormig aanhangsel wordt van de stad, dat later wegens ontsteking operatief moet worden verwijderd.
Daarnaast wijst de Werkgroep erop dat de Gemeente Kampen zich niet houdt aan de rijksverplichting om meer te bouwen binnen het bestaande stedelijke gebied. Deze verplichting om “in te breiden” wordt niet zichtbaar in de getoonde plannen. Lees hier de kritiek van de Werkgroep Zwartendijk.

De Werkgroep roept de leden van de Klankbordgroep Structuurvisie en met name de Gemeenteraadsleden op zich beter te documenteren voordat zij een keuze gaan maken.

Op 10 januari a.s. gaan de leden van de Klankbordgroep Structuurvisie met de Raadsleden in debat.

Op 17 januari komt de burger aan het woord; dan is er een inloopavond in het Gemeentehuis over de structuurvisie en kan de burger de raadsleden vragen stellen en adviseren.
Het spreekt vanzelf dat de Werkgroep hoopt op een stevige opkomst van mondige burgers die de raadsleden duidelijk kunnen maken dat Kampen zijn grenzen moet kennen!

Bart Zeven, woordvoerder

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!