Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Wednesday, May 8, 2024

Nieuws archief   


Via de Omgevingsvisie naar een “Melmerhaven”? - maandag 7 maart 2022

Afgelopen donderdag 3 maart besprak de Gemeenteraad de “Omgevingsvisie 1.0” (klik hier)  Deze visie moet alle ruimtelijke ontwikkelingen in kaart brengen, maar blijkt ook een poging te zijn om een tweede Zuiderzeehaven te realiseren. Daarom stonden 3 ‘groene burgers’ met informatie èn gedicht donderdagavond bij de deur van het gemeentehuis om de raadsleden dit onder ogen te brengen en ze ertoe te bewegen dat zo’n Melmerhaven er NIET komt.

De Omgevingsvisie 1.0 begint met een mooie paragraaf (1.2) over “Robuust en toegankelijk groen”, waarin zinnen staan over Kamperveen en de Zwartendijk als "Naast de agrarische en ecologische functie heeft dit gebied ook een recreatieve functie voor zowel bewoners als recreanten. Het vormt een belangrijk uitloopgebied voor de bewoners van Kampen, met de Zwartendijk als onderdeel van een fijnmazig netwerk. Daarnaast heeft een groot deel van Kamperveen een functie als weidevogelgebied." en “Kernwaarde in onze gemeente is dat het groen vanuit elk dorp, wijk en buurt op fiets- of loopafstand aanwezig is. De verbinding met het landelijk gebied is altijd voelbaar.
Hier kun je mee thuis komen! Net als met de vraag op blz 17 onder par. 2.1 "We vragen van initiatiefnemers om: Zich te verdiepen in de gebiedskenmerken van de plek, bijvoorbeeld relatie met het water of de groenstructuur. Hoe kan het initiatief de groenstructuur verder versterken en de hechte relatie van Kampen met het water tot uitdrukking brengen?" (onderstreping van mij). Dit soort zinnen geeft de Kamper burger moed: zijn/haar groenen uitloopgebied bij wijk en kern wordt beschermd en versterkt.
Maar deze op de natuur gerichte start van de Omgevingsvisie komt onder druk te staan zodra het gaat over woningbouw: op blz 30 wordt duidelijk dat Kampen 400 nieuwbouwwoningen per jaar wil bouwen tot 2030. Dat is zeker anderhalf maal te veel, blijkt uit publicaties van nieuwswebsite Follow the money: “Ook de Regio Zwolle, die bestaat uit 22 gemeenten, doet een schep bovenop de prognoses. Waar ABF dit jaar voorspelde dat er in totaal 42.000 extra woningen tot en met 2039 nodig zijn, presenteert de Regio Zwolle die prognose als ondergrens. De regio jaagt de ambitie na om minstens 65.000 woningen te bouwen. Ter vergelijking: enkel de gemeente Zwolle telt 60.000 woningen.” Bron: www.ftm.nl/artikelen.
In paragraaf 4.3 “Werken aan een sterke economie” op blz 33 komt ineens een tweede Zuiderzeehaven om de hoek kijken, gepland in de bijzondere Melmerwaard, die getypeerd wordt door landbouw, vogels, dijken en bijzondere planten als de zilte zegge en de behaarde boterbloem, die alleen voorkomen in enkele op het zoute zeewater gewonnen polders en dus zeldzaam en beschermd zijn. De nadruk op groen en op de waarde van uitloopgebieden is inmiddels als sneeuw voor de zon verdwenen. En op de kaart van Kampen op blz 32 zien we dan ook een dikke pijl, die van de Zuiderzeehaven de Melmerwaard in loopt en die als bijschrift heeft: “Te verkennen: ontwikkeling duurzame haven Melmerpolder”



Het valt te hopen dat deze Melmerhaven in versie 2.0 van de Omgevingsvisie (verschijnt over een jaar) geschrapt zal zijn. Er is veel concurrentie te duchten, onder andere van Urk en een meerderheid van de raad is (voorlopig; er komen op 16 maart verkiezingen aan!) tegen deze tweede Zuiderzeehaven.

De Werkgroep Zwartendijk zal in een zienswijze officieel kenbaar maken waarom de Melmerhaven een slechte ontwikkeling voor Kampen is – hopelijk kunnen we hierin samenwerken met de Natuurvereniging IJsseldelta.

Bart Zeven, 7 maart 2022

p.s. als toegift volgt hieronder het gedicht “Delta zorg” van Hans Houkema, dat hij voordroeg aan de luisterende raadsleden op donderdagavond 3 maart

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!