Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Wednesday, April 24, 2024

Nieuws archief   


Zitting over Reeve en Reevediep op woensdag 16 oktober 2019 - zondag 6 oktober 2019

Kampen, woensdag 16 oktober buigt de Raad van State zich opnieuw over het Dorp Reeve en het Reevediep. De werkgroep Zwartendijk en de Natuurvereniging IJsseldelta hebben ecoloog Jan van der Winden gevraagd studie te verrichten naar de “cumulatieve effecten” van de plannen voor dorp Reeve, het Reevediep en het recent ontwikkelde plan voor het recreatiepark Roggebot. En ook de stikstofpositie van de drie deelplannen komt ter zitting aan bod.

“Cumulatieve effecten”
Ecoloog Jan van der Winden heeft een onderzoek uitgevoerd naar de cumulatieve effecten op Natura 2000-gebied Drontermeer van de drie volgende deelplannen: Dorp Reeve, Doorgaande vaarverbinding Reevediep en Recreatiegebied Roggebotsluis.
De werkgroep Zwartendijk en de Natuurvereniging IJsseldelta vrezen namelijk dat, nu het gebied is opengesteld en zeker als “dorp Reeve” en recreatiegebied Roggebot gebouwd en bewoond zullen worden, het recent aangelegde rietmoeras van te veel kanten zo sterk verstoord zal worden dat de ambitie van de Staatssecretaris van Economische Zaken met het rietmoeras (uit 2017) niet waargemaakt kan worden. De staatssecretaris schreef toen: “De verwachting is dat de draagkracht voor beide soorten in het gehele gebied van 42,7 ha de komende jaren zal toenemen; deze is voor het peiljaar 2020 geschat op 1-3 Roerdompen en 2-4 Grote Karekieten.” Vander Winden concludeert in zijn notitie dat alle nieuwe ontwikkelingen en hun effect op de verstoringskansen tezamen “de druk zodanig verhogen dat de functie van het aangelegde rietmoeras (waarvan 8 ha compensatiegebied) teniet wordt gedaan. Omdat diverse soorten in aantallen voorkomen die op of lager dan de doelstelling liggen, is een significant negatief effect als gevolg van cumulatieve effecten niet uit te sluiten.

Dorp Reeve, geen “volkshuisvestelijke noodzaak” voor woningbouw
Al in 2018 had Ingenieur Daniël Depenbrock van bureau KAW uit Groningen de door Kampen geleverde “ladderonderbouwing” voor dorp Reeve onderzocht. Volgens Depenbrock kan Kampen niet straffeloos woningen in inbreidingsgebied (bijv. 68 woningen uit De Tuinen in Onderdijks) schrappen om vervolgens te stellen dat Kampen moet uitbreiden en dan ook nog ver buiten de bebouwde kom èn tegen een Natura 2000 gebied aan.
Het feit dat Kampen voor Zwolle zou “moeten bouwen” omdat dat is vastgelegd in een bestuurlijke afspraak, is niet relevant voor de sytematiek van de “ladderonderbouwing”, zo oordeelde Depenbrock. Er moet wel degelijk worden gekeken naar “zachte plannen” in Kampen èn Zwolle als de “zachte plannen” van Zwolle ertoe leiden dat Kampen moet uitbreiden. Depenbrock concludeerde dat Kampen de “volkshuisvestelijke noodzaak” voor woningbouw in Reeve niet had aangetoond.

De complicerende factor: de stikstofdepositie
Het gebruik van wegen en vaarwegen rond Reeve en Reevediep èn de aanleg en het gebruik van de nieuwe woonwijk zal leiden tot extra stikstofdepositie van 7 mol/ha/ja, zo werd in 2013 door bureau Witteveen en Bos berekend. Als gevolg daarvan zal het Natura 2000-gebied “Rijntakken” (Scherenwelle, Vreugdenrijkerwaard en Zalkerwaard) kunnen worden beschadigd. Alle zogenaamd “kritische waardes” van zeldzame planten daar (denk aan de kievitsbloem) kunnen worden overschreden en dat mag niet langer als gevolg van de Stikstofuitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019.

Nederland heeft van de stikstofuitspraak van 29 mei jl. geleerd dat er 18.000 plannen voor woningbouw, wegenaanleg en nieuwe stallen aan een draadje zijn komen te hangen. Binnenkort blijkt of “dorp Reeve” één van die plannen zal zijn. Het zal spannend worden!

Bart Zeven

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!