Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 19, 2024

Nieuws archief   


Kampen lapt PAS-uitspraak Raad van State aan laars - donderdag 22 augustus 2019

Kampen lapt PAS-uitspraak Raad van State aan laars door omgevingsvergunning voor Recreatiepark Roggebot af te geven

De Gemeente Kampen heeft op 9 juli een omgevingsvergunning verstrekt voor 57 “meerwoningen” op het Recreatiepark Roggebot. Daarnaast mogen nog 300 ‘lodges, strandwoningen en chalets’ worden neergezet op een steenworp afstand van het nieuwe rietmoeras dat deel uitmaakt van Natura2000 gebied Drontermeer. Volgens de MER-beoordeling van de gemeente zou gebruik kunnen worden gemaakt van de “prioritaire ruimte” en de “ontwikkelings-ruimte” voor stikstofneerslag. Maar … dat heeft de Raad van State verboden op 29 mei in de geruchtmakende PAS-uitspraak.

De werkgroep Zwartendijk heeft maandag 17 augustus bezwaar aangetekend tegen het verlenen van deze vergunning. Het nieuwe recreatiepark wordt ruim 2 keer zo groot als de oude camping, waar tot vorig jaar zo’n 180 stacaravans stonden. De grote vijver wordt vervangen door smallere watertjes rond een soort landtongen, waar de chalets op komen te staan, het “Giethoornconcept”, aldus de nieuwe eigenaar van Jachthaven Camping Roggebotsluis Exploitatie Bv. Er komen 225 ligplaatsen, 125 meer dan er waren. Aan het Drontermeer komt een dijk te liggen van ongeveer 3,50 meter hoog, bij het rietmoeras aan de zuidkant wordt dat een dijk van 2.90 meter. Het terrein gaat bijna twee maal zoveel recreatiewoningen bevatten met een (maximale) goothoogte van 6.66 meter, zo’n tweeëneenhalve gestapelde stacaravans dus.

Giethoornconcept
Bij de zuidelijke dijk komen 45 vaste woningen en 20 seizoenschalets te staan met uitzicht op het Natura2000 rietmoeras, zo’n 15-20 meter daarvandaan. De bij het Reevediep in theorie aangehouden ‘verstoringsgrens’ van 200 meter voor de roerdomp wordt op die plek niet gehanteerd. Het zal duidelijk zijn dat de jaarrond verhuurde grote woningen (het wordt een “beleggingsobject”) zullen zorgen voor heel veel onrust, die zal verhinderen dat roerdomp en grote karekiet neerstrijken in het voor veel geld aangelegde rietmoeras. Temeer als men bedenkt dat vanaf het recreatieterrein (zie de ingetekende cirkel) over de nieuwe dijk gelopen en gefietst kan worden, om de Hanzetunnel heen, tot in de nieuwe geplande woonwijk “Dorp Reeve”, waar de uitloop van de 600-1300 woningen ook voor verstoring zal zorgen.

Cumulatieve effecten naar de Raad van State
Zoals bekend is door de werkgroep en de Natuurvereniging IJsseldelta opdracht gegeven aan ecoloog Jan van der Winden om de “cumulatieve effecten” op de in Kampen liggende Natura2000 gebieden te beschrijven van “Dorp Reeve”, de vaarbewegingen in het Reevediep-Drontermeer en het Recreatiepark Roggebot. Die rapportage zal worden voorgelegd aan de Raad van State en zo onderdeel worden van de tweede zitting, waarvan de datum vooralsnog niet bekend is.

Als u ons wilt steunen vragen we u vriendelijk om een bijdrage over te maken op rekening NL90 RABO 0317 6245 47t.n.v. de Stichting Werkgroep Zwartendijk.
Let op! De Werkgroep heeft een ANBI-status zodat een bijdrage aftrekbaar is van de belasting.

Bij voorbaat dank! Reijer van ’t Hul (voorzitter) en Bart Zeven (penningmeester)

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!