Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, April 25, 2024

Nieuws archief   


Reeve en Reevediep, stand van zaken juli 2019 - zaterdag 20 juli 2019

Net als heel veel andere Kampenaren genieten de Zwartendijkers van het in april opgeleverde Reevediep: ook wij lopen en fietsen daar en bewonderen de steltkluut, luisteren naar de roerdomp in de Grote Enk en zien af en toe een zeearend in de buurt van eiland Reeve in het Drontermeer. Wij willen daarom graag dat de situatie zo blijft, maar dat is niet zo, weten we. Op onderstaande tekening wordt duidelijk wat er nog allemaal in het gebied gaat veranderen.

Vanaf 2020 wordt in 2 fasen “Dorp Reeve” gebouwd met 594-1300 woningen. Fase 1 omvat 175 woningen op de “klimaatdijk” (bouwhoogte maximaal 12 meter!) en nog 419 stuks in de ‘kuil’ tussen Hanzelijn, klimaatdijk en de Slaper (met het viaduct over de Hanzelijn). In Fase 2 wordt het gebied tussen Slaper en Zwartendijk volgebouwd met 700 woningen.
Bij “Dorp Reeve” op de kop van het Drontermeer komt de jachthaven, met 250 ligplaatsen en een recreatiegebied met “struinpaden”. Vanuit het vaartje naast de jachthaven kunnen bootjes het “Dorp” in varen – nu zijn er al 330 voorzien. Op het Reevediep zullen in de nabije toekomst zo’n 17.000 “vaarbewegingen” per jaar zijn te zien. Rondom de Hanzetunnel ligt een fiets-voetpad naar de dijk langs de Buitendijkseweg.
Bij Roggebotsluis (linksboven) wordt het bestaande recreatiegebied bijna drie keer zo groot en worden 358 vakantiewoningen en “lodges” gebouwd. Het nieuw aangelegde rietmoeras tussen “Recreatiepark Roggebot” en Hanzelijn moet volgens de plannen broedgebied voor roerdomp en grote karekiet worden.

In september 2019 houdt de Raad van State een extra zitting over Dorp Reeve en het Reevediep. Aan de orde komen de “cumulatieve effecten” van alle nieuwe ontwikkelingen in het gebied vanaf de N50-viaducten tot aan de Roggebotsluis. 

Naar het oordeel van de Werkgroep Zwartendijk en de Natuurvereniging IJsseldelta is woningbouw in dit gebied, dat zo dicht bij het beschermde Natura 2000-gebied Drontermeer ligt, niet nodig: zie alle witte plekken op de kaart rondom Onderdijks. Dat heeft bureau KAW voor ons bevestigd in een rapport dat nu bij de Raad van State ligt. Op dit moment bestudeert een ecoloog in onze opdracht de “cumulatieve effecten” van alle ontwikkelingen op het Drontermeer en het NNN-gebied* Reevediep. Zijn bevindingen zullen worden voorgelegd aan de Raad van State.

Als u ons wilt steunen vragen we u vriendelijk om een bijdrage over te maken op rekening NL90 RABO 0317 6245 47t.n.v. de Stichting Werkgroep Zwartendijk.
Let op! De Werkgroep heeft een ANBI-status zodat een bijdrage aftrekbaar is van de belasting.

*NNN= Natuur Netwerk Nederland

Bij voorbaat dank! Reijer van ’t Hul (voorzitter) en Bart Zeven (penningmeester)

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!