Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Saturday, April 20, 2024

Nieuws archief   


Raad van State stelt uitspraak over Reeve en Reevediep uit tot juni - donderdag 11 april 2019

Raad van State stelt uitspraak over Reeve en Reevediep uit tot juni in verband met PAS-uitspraak Europees Hof van Justitie

De Raad van State meldde recent opnieuw dat de uitspraak over de “gevoegde” zaken Dorp Reeve en doorgaande vaarverbinding Reevediep wordt uitgesteld tot zeker de maand juni. Als reden werd opgegeven dat het PAS-arrest van het Europese Hof van Justitie nader bestudeerd moet worden. Dit arrest heeft in het beroepschrift van de Werkgroep Zwartendijk veel aandacht gekregen omdat de vaarbewegingen čn de woningbouw leiden tot aantasting van beschermde plantensoorten in de natuurgebieden Scherenwelle bij Wilsum en de Zalkerwaard.

Half februari organiseerde de Raad van State een hoorzitting met deskundigen over de vraag hoe de rechter om moet gaan met het arrest van de Europese Hof van Justitie. Daar is meegedeeld dat de Raad van State op zijn vroegst half mei uitspraak gaat doen over zaken die met PAS en stikstofdepositie hebben te maken. (Zie www.bij12.nl)

De Koning kwam, zag en overwon “Deining in de IJsseldelta” (?)
Op 15 maart opende koning Willem Alexander het Reevediep in de gietende regen. De Werkgroep Zwartendijk had de uitnodiging voor dit feestje afgeslagen, maar was blij met de verschijning van het boek van Joep Boerboom “Deining in de IJsseldelta”, dat beschrijft hoe de roerige geschiedenis van de bypass is gelopen tussen 2004 en nog niet ten einde is - totdat de Raad van State deze zomer uitspraak doet. Het vaarverbod voor de laatste 150 meter tot het Drontermeer blijft tot die uitspraak van kracht, net als het verbod om met de woningbouw te starten. Nu maar hopen dat de gemeente Kampen deze uitspraak respecteert en dat vaarverbod handhaaft, ook tijdens het “Reevediep Festival” van 22 april aanstaande. Hebben roerdomp en grote karekiet nog een kansje op broedsel!

Prent met dank overgenomen van Kampernieuws.nl van 12-03-2019 (kampernieuws.nl)

Wellicht nieuwe zitting over Reeve en Reevediep in verband met PAS-uitspraak Europees Hof van Justitie en een wisseling van de rechters.

Kampen, 12 april. Vandaag ontving de Werkgroep Zwartendijk van de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State (ABRvS) een toelichting op het uitstel. Kort gezegd komt het op het volgende neer: de ABRvS heeft nog geen oordeel over het precieze effect van de PAS uitspraak van het Europese Hof van Justitie op onze zaken en voegt de zaken Reeve en Reevdiep dan ook bij de enorme stapel zaken die allemaal te maken hebben met dit PAS-arrest en de stikstofdepositie. De factor stikstofdepositie čn de aanleg van de befaamde extra rieteilandjes wegen als “cumulatieve effecten” ook mee bij het bepalen of roerdomp en grote karekiet in het Drontermeer worden verstoord door van alle geplande ontwikkelingen. In verband met de pensionering van staatsraad van de Wiel neemt staatsraad Uylenburg diens plaats in. Mevrouw Uylenburg is gespecialiseerd in PAS-zaken. In verband met deze wissel is er zelfs gelegenheid voor een nieuwe zitting.
Het blijft spannend!

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!