Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, March 28, 2024

Nieuws archief   


Raad van State stelt uitspraak over Reeve en doorgaande vaarverbinding Reevediep opnieuw uit - woensdag 27 februari 2019

Maandag viel opnieuw een bericht van de Raad van State op de deurmat dat nog eens 6 weken de tijd wordt genomen om uitspraak te doen over de “gevoegde” zaken Dorp Reeve en doorgaande vaarverbinding Reevediep. Reden is waarschijnlijk het Arrest van het Europese Hof van Justitie dat eist dat de Stikstofregelgeving (PAS) strenger wordt. De Werkgroep Zwartendijk en de Natuurvereniging IJsseldelta hebben er in hun beroepschriften op gewezen dat de vaarbewegingen èn de woningbouw leiden tot aantasting van de beschermde soorten in Scherenwelle bij Wilsum en de Zalkerwaard.

Half februari organiseerde de Raad van State een hoorzitting met deskundigen over de vraag hoe de rechter om moet gaan met het arrest van de Europese Hof van Justitie. Daar is meegedeeld dat de Raad van State op zijn vroegst half mei uitspraak gaat doen over zaken die met PAS en stikstofdepositie hebben te maken. (klik hier)

De opening van de Reevesluis door koning Willem Alexander op 15 maart aanstaande zal dus niet kunnen eindigen met een boottripje door het Reevediep omdat de uitspraak van de RvS van november 2015 nog steeds van kracht is. Die bepaalde dat de laatste 150 meter niet mogen worden bevaren. Dat schijnt nu trouwens ook niet mogelijk te zijn omdat de vaargeul eerst nog uitgediept moet worden omdat de veenbodem zich een meter omhoog heeft gewerkt. Misschien is de Roerdomp in ieder geval nog één rustig broedseizoen gegund.

Verboden in te varen (bord op kruising Drontermeer-Reevediep)

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!