Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, April 25, 2024

Nieuws archief   


Zitting Raad van State over Reeve en doorgaande vaarverbinding Reevediep - zondag 14 oktober 2018

Op vrijdag 7 december buigt de Raad van State zich over de “gevoegde” zaken Dorp Reeve en doorgaande vaarverbinding Reevediep. In de zitting zal het verslag van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) over de “cumulatieve effecten” van waterrecreatie, woningbouw en stikstofdepositie op de roerdomp en de grote karekiet in het Drontermeer aan de orde komen. Het Europese Hof van Justitie doet op 7 november a.s. uitspraak over de vraag of de Nederlandse PAS-wetgeving recht doet aan de Europese Habitat-richtlijn, die ook geldt voor het Natura 2000-gebied Drontermeer.

Spannende tijden breken aan voor de Werkgroep Zwartendijk, de Natuurvereniging IJsseldelta, Kampen en Overijssel. Op 7 december zal de Raad van State zich op een zitting buigen over de vraag of er behoefte is aan Dorp Reeve en of dit dorp en de geplande “doorgaande vaarverbinding Reevediep” het Natura 2000-gebied Drontermeer niet te veel verstoren, zodat de gewenste groei van het aantal Roerdompen en Grote Karekieten niet gerealiseerd kan worden.
Eind september ontvingen de Raad van State čn de Werkgroep Zwartendijk, de Natuurvereniging IJsseldelta, Kampen en Overijssel het eindverslag van de StAB over de “cumulatieve effecten” van waterrecreatie, woningbouw en stikstofdepositie op de roerdomp en de grote karekiet in het Drontermeer. Het was mogelijk een zienswijze op dat verslag te schrijven, wat de Zwartendijk en de Natuurvereniging hebben gedaan.

Opmerkelijk is dat StAB de opdracht half heeft uitgevoerd: van de twee “onderscheidenlijke besluiten" (te weten de doorgaande vaarverbinding čn het dorp Reeve) heeft het tweede besluit geen aandacht gekregen: de aantekeningen van de werkgroep en de natuurvereniging en hun op 28 augustus bij het interview ingebrachte punten over de woonwijk Reeve, jachthaven Reeve en (dag)recreatie bij Reeve zijn niet terug te vinden in het verslag. Sterker nog, het hele dorp is niet terug te vinden in het verslag.

Van de door de Raad van State geformuleerde opdracht om de "cumulatieve gevolgen voor broed en foerageergebied" in kaart te brengen is alleen het foerageergebied behandeld en het broedgebied achterwege gebleven.

Ook trekt StAB geen conclusie(s) over de cumulatieve effecten op Roerdomp en grote Karekiet van alle verstoring die het gevolg is van recreatievaart en andere vormen van recreatie, van geluid, licht, bewoning, verkeer enz. enz. enz. Dat was wel de opdracht van de Raad van State. Het is de Werkgroep en de Natuurvereniging onbekend wat de Raad van State van dit StABverslag vindt, maar dat zullen we gaan horen op 7 december!

Een maand eerder zullen we weten of Overijssel zich naar het oordeel van het Europese Hof van Justitie heeft gehouden aan de Europese Habitat-richtlijn. Dat is zeer de vraag, gezien de adviezen en conclusies van de Advocaat-generaal aan het Europese Hof, die in de richting gaan van een strenger stikstofdepositiebeleid (zie curia.europa.eu)

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!