Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 26, 2024

Nieuws archief   


Raad van State verstrekt onderzoeksopdracht over Reeve aan Stichting advisering bestuursrechtspraak - donderdag 28 juni 2018

Raad van State heeft een pittige onderzoeksopdracht gegeven aan de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening. Dit onderzoeksinstituut moet uitzoeken wat de effecten zijn van de “doorgaande vaarverbinding Reevediep” en het “dorp Reeve” op het beschermde natuurgebied Veluwerandmeren en in het bjjzonder voor de beschermde vogelsoorten Roerdomp en Grote Karekiet.

Eind april besloot de Raad van State al om Bestemmingsplan Reeve en het plan voor de doorgaande vaarverbinding Reevediep “gevoegd te behandelen”, dat wil zeggen: beide zaken in één of twee in elkaar overlopende zittingen behandelen. Op 21 juni maakte de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de opdracht aan de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) bekend. Hier volgt ie letterlijk:
“De Afdeling verzoek u een onderzoek in te stellen” (…) naar “de beroepsgronden over de (cumulatieve) gevolgen van de onderscheidenlijke besluiten voor beschermde natuurgebieden en soorten, Dit betreft in het bijzonder de beroepsgronden over de gevolgen van de recreatievaart voor de roerdomp en de grote karekiet. De aan de orde zijnde vragen betreffen onder meer de relevante verstoringsafstand, de gevolgen van de onderscheidenlijke vormen van verstoring (visueel, auditief e.d.) voor het broed- en foerageergebied en de vraag naar de effectiviteit van de beoogde mitigerende maatregelen in de vorm van afschermende rietlanden. En tenslotte de (cumulatieve) gevolgen van de onderscheidenlijke besluiten voor de stikstofdepositie op de betrokken Natura 2000-gebieden”

Extra opdracht voor StAB, tegenvallertje voor Overijssel
In gewone mensentaal: wat zijn de gevolgen van de recreatievaart, ook die vanuit de jachthaven bij dorp Reeve, voor de beschermde natuur in het Drontermeer. Bijzonder is dat ook de gevolgen van de stikstofdepositie op het natuurgebied wordt onderzocht. De provincie Overijssel had namelijk beweerd dat dit niet nodig was omdat die onder het toelaatbaar minimum zou zitten. En dat laatste heeft weer te maken met een zaak die loopt bij het Europese Hof van Justitie, waarvan de inzet is of de Nederlandse PAS-wetgeving wel of niet strijdig is met de Europese Habitatrichtlijn.

Werkgroep Zwartendijk èn Natuurvereniging blij met onderzoeksopdracht
De Werkgroep Zwartendijk en Natuurvereniging IJsseldelta zijn blij met deze onderzoeksopdracht: er wordt zorgvuldiger, breder èn onpartijdiger onderzoek verricht en de beide bestemmingsplanherzieningen worden in samenhang behandeld. Zij zien uit naar de zitting, die naar verwachting in oktober-november gaat plaatsvinden, nadat het Europese Hof van Justitie zijn oordeel heeft uitgesproken over de vraag of de Nederlandse PAS-wetgeving strijdig is met de Europese Habitatrichtlijn.

Voor de werkzaamheden van de StAB, zie www.Stab.nl.

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!