Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Wednesday, April 24, 2024

Nieuws archief   


Raad van State voegt zittingen samen, opzetje mislukt - donderdag 3 mei 2018

Raad van State voegt zittingen tegen “doorgaande vaarverbinding Reevediep” en “dorp Reeve” samen: opzetje Kampen en Overijssel mislukt

De Raad van State heeft de zitting van 8 mei tegen de “doorgaande vaarverbinding Reevediep” laten vervallen en besloten die samen te behandelen met de zitting tegen “dorp Reeve” in september-oktober.

Reden voor dit besluit van de Raad van State om deze twee zaken “gevoegd te behandelen” is dat zowel de Natuurvereniging IJsseldelta als de Werkgroep Zwartendijk in hun beroepen tegen de “doorgaande vaarverbinding Reevediep” en “dorp Reeve” veel nadruk hebben gelegd op de aantasting van het nabij gelegen Natura 2000 gebied Veluwerandmeren èn dat het domweg efficiënter is om de twee zaken samen behandelen.

In 2017 besloten Overijssel en Kampen juist de beide zaken als aparte bestemmingsplan-wijzigingen te behandelen omdat zij de kans op slagen dan groter achtten. De Raad van State is in deze opzet niet meegegaan. Begrijpelijk in de ogen van de Werkgroep en de Natuurvereniging omdat het in feite nog steeds gaat om het oude plan IJsseldelta-Zuid met woningbouw aan bevaarbaar water en recreatie, al is de vaargeul dan iets versmald en is in fase 1 het aantal woningen op 600 stuks gesteld.

Stichting Advisering Bestuursrechtspraak ingeschakeld
De Raad van State heeft ook de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) ingeschakeld om een “deskundigenbericht uit te brengen” over de mogelijke effecten van vaarverkeer en woningbouw op de bedreigde en beschermde vogelsoorten roerdomp en grote karekiet, die langs de Drontermeeroevers van het oude land nestelen en foerageren. Het aantal broedende paren moet in de toekomst namelijk omhoog, zo eist het Beheerplan Natura 2000 Veluwerandmeren (van 2017), iets wat naar de mening van de Werkgroep Zwartendijk en de Natuurvereniging onmogelijk is met woningbouw, jachthaven Reeve en waterrecreatie op een doorgaande vaarverbinding.

Werkgroep Zwartendijk en Natuurvereniging verheugd over besluiten Raad van State
De Werkgroep Zwartendijk en Natuurvereniging zijn blij met de beide besluiten van de Raad van State: er wordt zorgvuldiger èn onpartijdiger onderzoek verricht en de beide bestemmingsplanherzieningen worden in de samenhang behandeld, die ze ook werkelijk hebben. Zij zien uit naar de zitting. Op het gemeentehuis en het provinciehuis en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zullen de bestuurders waarschijnlijk minder blij zijn met deze besluiten.

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!