Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 26, 2024

Nieuws archief   


Werkgroep Zwartendijk en Natuurvereniging IJsseldelta vragen Raad van State om werkzaamheden in het broedseizoen te verbieden - zaterdag 24 februari 2018

Kampen, 18 februari 2018. De Natuurvereniging IJsseldelta en de Werkgroep Zwartendijk tekenen samen beroep aan bij de Raad van State tegen de vergunning van Overijssel om tot 15 april (dus ver in het broedseizoen!) werkzaamheden toe te staan aan de vaarverbinding Reevediep-Drontermeer.

De Natuurvereniging en de Werkgroep hebben de Raad van State gevraagd om de werkzaamheden per 1 maart (start broedseizoen) te schorsen. Op dinsdag 6 maart wordt het “Verzoek om een voorlopige voorziening” behandeld door de Raad van State, om 11.30 uur.

Nadat de Raad van State in 2015 de woningbouwplannen van “dorp Reeve” had vernietigd en een doorgaande vaarverbinding van het Reevediep had verboden, gingen Kampen en Overijssel aan de slag met een nieuwe poging de oude plannen in een voor de hoogste rechter aanvaardbaar jasje te passen. Er kwam een plan voor een “Doorgaande vaarverbinding Reevediep”, een plan voor de bouw van 600 woningen in “Dorp Reeve” en recent een plan om een deel van die werkzaamheden in het broedseizoen uit te voeren. Helemaal volgens de beproefde “salamitactiek”: “elke keer een plakje en dan krijgen wij de hele worst’’ , moeten de bestuurders hebben gedacht.

“Salamitactiek”

De Stichting Werkgroep Zwartendijk en de Natuurvereniging IJsseldelta zien zich door deze “salamitactiek” genoodzaakt ook drie maal beroep aan te tekenen bij de Raad van State: een tijdrovende en kostbare zaak. Het idee om vanaf de start van het broedseizoen op 1 maart door te werken tot 15 april om de doorgaande vaarverbinding te realiseren en drie rieteilandjes aan te leggen op de kruising van Reevediep en Drontermeer (Natura 2000-gebied!) is het gevolg van de vertraging die de ambtenaren van Kampen en Overijssel zelf hebben gecreëerd. Daar mag een Roerdomp op zoek naar broedterrein niet de dupe van worden, vinden Werkgroep en Natuurvereniging. Daarom hebben beiden de Raad van State om een schorsing van de werkzaamheden verzocht. Op 6 maart wordt dit “verzoek om een voorlopige voorziening” behandeld door de voorzieningenrechter van de Raad van State.

Aanleg doorgaande vaarverbinding voorlopig onrechtmatig

Bovendien zal de Raad van State eerst moeten oordelen over de rechtmatigheid van de aanleg van de “doorgaande vaarverbinding Reevediep”. En die zaak zal niet eerder dan 26 april worden behandeld, leerde een telefoontje naar Den Haag de natuurvereniging en de werkgroep. Bovendien is het sterk de vraag of, zoals de bestuurders beweren, de “doorgaande vaarverbinding” en de drie rieteilandjes meer roerdompen en grote karekieten naar onze gemeente zullen lokken, of juist minder, zoals de Natuurvereniging en de Werkgroep betogen in hun Beroepschrift.

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!