Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Saturday, April 20, 2024

Nieuws archief   


Plan doorgaande vaarverbinding Reevediep is een sprookje - donderdag 21 december 2017

werkgroep Zwartendijk gaat in beroep

Kampen, 20 december 2017 De Werkgroep Zwartendijk gaat bij de Raad van State in beroep tegen de doorgaande vaarverbinding Reevediep. Het door de provincie Overijssel en Kampen ingediende plan om met een iets smallere vaarweg en enkele rieteilandjes de Natura 2000 oevers van het Drontermeer voldoende te beschermen en zo de roerdomp en de grote karekiet in het gebied te behouden is een sprookje.

Kriskras vaarverkeer en fietspad verstoren
Nu loopt de vaarroute van de Roggebotsluis naar Elburg strak langs de Flevopolderdijk. In het plan wordt deze rechte route uitgebreid met de enige afslag, die de Veluwerandmeren kennen, de afslag naar het Reevediep. Dat leidt tot vaarverkeer vlak langs de rietoevers van het oude land en tot een druk kris-kras-vaarpatroon bij de afslag naar het Reevediep. En daar komen de voorziene 12.000 tot 17.000 extra vaartuigen nog bij, die het Reevediep in en uit gaan varen, en dan ook nog vooral in het broedseizoen waarvan het begin samenvalt met het vaarseizoen.

De door Bureau Tauw bedachte oplossing om enkele rieteilandjes te plaatsen boven de tunnel van de Hanzelijn leidt misschien tot minder “visuele verstoring” voor deze moerasvogels, maar niet tot een kleinere verstoringsafstand van de verplichte 150-200 meter. Roerdomp en grote karekiet zijn zo dichtbij hun broed- en foerageergebied ook gevoelig voor geluiden van mens en boot. De te plaatsen tonnetjes zullen rubber bootjes, zeilplanken en zwemmers niet op afstand van die rieteilandjes houden – je vaart er zo langs heen en staat dan op die eilandjes. Het fietspad dat de klimaatdijk via de jachthaven verbindt met de dijk aan de andere kant van de Hanzelijn ligt maar 180 meter af van die eilandjes en vormt daarmee een extraverstoringsfactor voor vogels en andere dieren in alle seizoenen.

Groen en beschermd Veluwerandmeer verstoord door stapeling effecten
Volgens het in september ingediende Bestemmingsplan worden er in “Dorp Reeve” 600-1300 woningen gebouwd en een jachthaven en recreatiegebied aangelegd op de kop van het Reevediep, uitkijkend over het Drontermeer. Dorp Reeve grenst dus bijna direct aan het Natura 2000-gebied Veluwerandmeren, inclusief het nieuw aangelegde rietmoeras. De Raad van State oordeelde in 2015 dat dit gebied niet verstoord mag worden en dat de roerdomp en de grote karekiet daar ongestoord moeten kunnen broeden en leven. De eerste roerdomp die is gespot in het nieuw aangelegde rietmoeras zal worden verjaagd door mensen, honden, bootjes en zeilplanken. De kans is dan ook reëel dat de Raad van State deze ontwikkeling opnieuw zal tegenhouden om het Natura 2000-gebied te beschermen. Een andere oordeel zou immers haaks staan op de einduitspraak van november 2015.

Foto: Reevediep mondt bijna uit in Drontermeer … nog één zomerdijkje en wat rietland

Werkzaamheden tot in het broedseizoen; werkgroep zal schorsing aanvragen
De provincie Overijssel heeft van de provincie Overijssel toestemming gekregen (ja, u leest het goed!) om in plaats van tot 1 maart 2018 tot 15 april 2018 het Reevediep tot in het Drontermeer uit te graven. Dat betekent dat vanaf 15 maart in het broedseizoen gewerkt mag gaan worden in kwetsbaar Natura 2000 gebied, het rietland dat op de foto hierboven is te zien. De Werkgroep dient daartegen binnenkort een zienswijze in en heeft de Raad van State vast op de hoogte gesteld dat ze in februari een schorsing van de werkzaamheden zal aanvragen.

U begrijpt dat drie maal procederen en juridische advies inwinnen geld kost. Als u al vriend of vriendin bent geworden van de Zwartendijk of als u het eens bent met onze doelen, kunt u een financiële bijdrage storten op de Stichting Werkgroep Zwartendijk op rekeningnummer NL90 RABO 0317 6245 47 .

Bij voorbaat hartelijk dank, Reijer van ’t Hul (voorzitter) en Bart Zeven (penningmeester)

Ook de Natuurvereniging IJsseldelta heeft beroep aangetekend tegen de doorgaande vaarverbinding Reevediep

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!