Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, April 18, 2024

Nieuws archief   


Met gis- en creatief rekenwerk naar Reeve 2 - dinsdag 19 september 2017

“Raadsleden,
Ik neem u even mee naar het voorjaar van 2015. De raad van State heeft het woning-bouwplan Reeve toen vernietigd.
Stel dat de raad toen onmiddellijk een onderzoek + debat was gestart naar de oorzaken van het falen van de Gemeente Kampen.
Stel dat toen was besloten plan Reeve stop te zetten.
Dan had Kampen aan Overijssel slechts de agrarische waarde i.p.v. de bouwgrondwaarde hoeven te vergoeden van de gronden die het moest overnemen en geen 15 miljoen euro hoeven te betalen.
Dan had de 3,2 miljoen schadevergoeding niet aan het consortium hoeven te worden betaald en had de zaak niet aanhangig moeten worden gemaakt bij de Europese Commissie (de uitspraak van de Raad van State was namelijk een ontbindende voorwaarde en dergelijke schade valt onder het ondernemersrisico).
Dan hadden de verkopende partijen niet hun nabetaling van 9 euro per meter grond hoeven te krijgen.
Dan waren, met andere woorden, de kosten van het “exitscenario” zo’n beetje gehalveerd tot ongeveer 15 miljoen euro.
Dan had Kampen – zie de PBL/CBS regionale kernprognose huishoudens van 2016 – in de groei van 2500 huishoudens kunnen voorzien omdat de plancapaciteit toereikend was.

Maar … een onderzoek en een debat bleven uit. Analyseren was taboe verklaard. En lange tijd mocht de Raad geen vragen stellen naar de voortgang van de besprekingen met Zwolle en Overijssel.
In plaats daarvan werd snel begonnen met een nieuwe versie van Plan Reeve.
In plaats daarvan zag wethouder Veldhoen af van de mogelijkheid om de verliezen op de grondaankopen van Overijssel te beperken en kreeg als troostprijs een bedrag van 6 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld – op voorwaarde dat plan Reeve 2 op 28 juni 2018 onherroepelijk was verklaard, wat een buitengewoon krappe termijn is.
In plaats daarvan beperkte de raad de plancapaciteit met ruim 800 woningen in bestaand stedelijk gebied, terwijl de Ladder Duurzame Verstedelijking dat juist vereist.

In plaats van te varen op de PBL-CBSprognoses gingen BenW opnieuw aan de slag met de Primos-prognose en klopten de aantallen stevig op door bij deze prognoses nog eens 10% op te tellen en de uitkomst voor 2027 te vermeerderen met 200 huishoudens/woningen.
En … hopla … opeens waren er in 2027 2065 woningen nodig in plaats van een kleine 1500 en in 2037 zelfs 2965 in plaats van 2500.
En opeens werd gesteld dat 15-30% van die woningbehoefte uit Zwollenaren bestond terwijl onderzoek uit 2016 nog voorrekende dat Zwollenaren voor slechts 5% in de Kamper woningbehoefte meetellen.
En er werd vergeten dat de groei van het aantal huishoudens bijna volledig voor rekening komt van 65plussers en dat 65plussers in de stad willen wonen dicht bij de voorzieningen en nietin een nieuw dorp (Reeve), zo’n 5 kilometer van het centrum, waar nauwelijks voorzieningen zijn.
Tot slot, raadsleden, accepteerde de meerderheid van uw raad deze kunstig berekende en gecreëerde woningbehoefte en, hopla, toen opeens … was plan Reeve 2 nodig.

Dit voorjaar bleek dat veel Kampenaren nog steeds weinig geloof hechtten aan de verhalen van BenW over de noodzaak voor de bouw van Reeve: in een wip was de Werkgroep Zwartendijk 2000 flyers (“Opnieuw dorp Reeve? Nee!”) kwijt toen we met onze Ladder Duurzame Verstedelijking twee uurtjes op de Plantage stonden. En een mailing naar de honderden “vrienden van de Zwartendijk” leverde in korte tijd ruim 1000 euro op om de griffiekosten voor een procedure bij de Raad van State te betalen.

Raadsleden, dit college van BenW rekent creatief en neemt de Ladder Duurzame Verstedelijking niet serieus. Dat is ernstig omdat deze Ladder zojuist is vernieuwd en het bouwen “buiten bestaand stedelijk gebied” (uitbreiden) moeilijker maakt. En dat is ernstig als u bedenkt dat de Werkgroep Zwartendijk opnieuw een oordeel over plan Reeve zal vragen aan de Raad van State.

Tot slot raadsleden, moet u zich afvragen waarom Kampen kilometers buiten onze bestaande stad een nieuw dorp zou moeten willen bouwen.
Waarom houden we onze omgeving niet groen en maken we daarvan niet ons sterke punt. Waarom kiezen we niet voor een stad met een goed bewoond, levendig en aantrekkelijk stadscentrum? Dat verdient onze eeuwenoude Hanzestad, zoals haar bewoners ook in de toekomst een fraai groen uitloopgebied verdienen met koeien, kieviten, grutto’s en grote karekieten.

18-09-2017, Bart Zeven, namens de Stichting Werkgroep Zwartendijk

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!