Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, March 29, 2024

Nieuws archief   


Doorgaande vaarverbinding Reevediep maakt weinig kans - woensdag 24 mei 2017

De door Overijssel en Kampen zo vurig gewenste “doorgaande vaarverbinding Reevediep” maakt grote kans te sneuvelen voor de Raad van State. Dat is voorlopig het oordeel dat de Werkgroep Zwartendijk velt na bestudering van de stukken en de uitspraken van de Raad van State uit 2015.

De gemeente Kampen organiseerde dinsdag 23 mei een “Participatieavond Reeve” in de Stadsgehoorzaal – dat was mogelijk omdat de Kamper gemeenteraad op 16 april toestemming gaf voor het maken van een “Ontwerp-bestemmingsplan Reeve”. In de Stadsgehoorzaal werden voor een publiek van circa 100 man de eerste schetsen getoond van het nieuwe “Dorp Reeve”. Dat is bestemd voor 600 “Reevenaren”, die harmonieus gaan recreëren met “Kampenaren” op het strandje onderaan de “klimaatdijk” met uitzicht op het Drontermeer en jachthaven.

Op woensdag 24 mei sloot de inzendingstermijn voor het indienen van een zienswijze op de “doorgaande vaarverbinding Reevediep”. De Stichting Werkgroep

Zwartendijk heeft een zienswijze ingediend, waarbij de uitspraken van de Raad van State uit februari en november 2015 als uitgangspunt zijn genomen.
In 2015 ging de Raad van State er in haar eindoordeel van uit dat er geen woningbouw + jachthaven met 250 ligplaatsen en recreatiemogelijkheden worden gerealiseerd in het plangebied en stelde in overweging 12.5 “Verweerders gaan uit van 12.000 vaarbewegingen op jaarbasis, hetgeen niet gering is. Ook kan worden aangenomen dat de intensiteit van het gebruik van de vaarweg niet gelijkmatig zal zijn over het jaar en dat van een meer intensief gebruik juist sprake zal zijn tijdens het broedseizoen. Het standpunt van verweerders dat verstoring niet zal plaatsvinden omdat het gebruik van de vaarweg voorspelbaar is en bij de vogels gewenning zal optreden, is niet overtuigend. Het betoog slaagt.”
De Natuurvereniging IJsseldelta kreeg in november 2015 dus gelijk en de Raad van State oordeelde dat de laatste 150 meter van de vaarweg niet mag worden bevaren omdat dat teveel verstoring oplevert voor roerdomp en grote karekiet. Op onderstaande kaart, afkomstig uit het oordeel, staat dat (indicatief) weergegeven in rood.

De redenering in de zienswijze van de Werkgroep Zwartendijk is dan ook eenvoudig: als Kampen en Overijssel hun bouw- en recreatieplannen doorzetten, treedt er heel veel meer verstoring op dan nu. Een “doorgaande vaarverbinding Reevediep” heeft daarom met deze plannen heel weinig kans van slagen.
Overijssel heeft nu 6 weken de tijd om een “reactienota” op te stellen, waarin de alle ingekomen zienswijzen naar alle waarschijnlijkheid van tafel worden geveegd. Daartegen is dan beroep mogelijk bij de Raad van State.

U begrijpt dat procederen geld kost. Als u al vriend of vriendin bent geworden van de Zwartendijk of als u het eens bent met onze doelen, kunt u een financiële bijdrage storten op de Stichting Werkgroep Zwartendijk op rekeningnummer NL90 RABO 0317 6245 47.

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!