Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Saturday, April 27, 2024

Nieuws archief   


Kampen stelt besluit over nieuwbouw Reeve bij Kampen uit - donderdag 30 maart 2017

RTV Oost

Kampen durft geen besluit te nemen over een ja of nee voor de bouw van 600 woningen aan het Reevediep. Een meerderheid van de raad vroeg vanavond om uitstel. Dat heeft te maken met een accountantsrapport dat ter tafel kwam. Daarin wordt gewaarschuwd dat het plan 5 miljoen duurder uitpakt dan was voorzien.

Die waarschuwing namen de meeste raadsfracties serieus en steunden het voorstel van de SGP om de besluitvorming over het nieuwbouwdorp Reeve uit te stellen. Verschillende partijen hebben nog vragen over het rapport van een accountant dat met nieuwe informatie komt over de gevolgen van de afwaardering van gronden. Dit kan het plan 5 miljoen euro duurder maken.

Dat willen enkele fracties eerst uitgebreid in hun fractie kunnen bespreken.

Werkgroep tegen woningbouw Reeve
Reeve kent inmiddels een lange geschiedenis. Al jarenlang ligt de gemeente in de clinch met de werkgroep Zwartendijk. Zij zijn tegen de plannen van de gemeente voor een exclusieve woonwijk langs de bypass van de IJssel tussen Kampen en het Drontermeer.

Raad van State
In 2015 kreeg de werkgroep gelijk van de Raad van State. Het bestemmingsplan van de gemeente, waarin stond dat er 1300 woningen zouden komen in Reeve, werd vernietigd. Kampen kon volgens de Raad van State niet duidelijk aangeven waarom er behoefte zou zijn aan de honderden woningen bij de bypass.

Woningen zouden niet nodig zijn
Kampen probeerde het daarna opnieuw. De gemeente trekt samen op met Zwolle en de provincie Overijssel. Het plan is om uiteindelijk 1300 inwoners te huizen in Reeve. De komende tien jaar gaat het om ongeveer 600 woningen.

Nog steeds is de werkgroep Zwartendijk ervan overtuigd dat de gemeente niet hard kan maken dat het dorp nodig is om de bevolkingsgroei op te vangen. Ze hebben aangekondigd het bouwbesluit eventueel opnieuw tot de hoogste rechter aan te vechten.

Verlies van 34 miljoen als Reeve niet doorgaat
Het uitstel kon de werkgroep vanavond niet echt bekoren. De tegenstanders denken niet dat van uitstel afstel komt. Ze verwachten dat meerderheid van de gemeenteraad over twee weken alsnog voor stemt, om niet het verlies van 38 miljoen euro te lijden dat dreigt als het dorp Reeve wordt afgeblazen.

Als de plannen wel doorgaan blijft het verlies beperkt tot 7 miljoen. Maar daar zou dus nog 5 miljoen extra bijkomen volgens de accountant.

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!