Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 26, 2024

Nieuws archief   


Werkgroep Zwartendijk spreekt in over Reeve 2 - maandag 16 januari 2017

Goedenavond commissieleden,
Mijn naam is Reijer van ’t Hul. Dit jaar bestaat de Stichting Werkgroep Zwartendijk 10 jaar – en er is een kans dat de werkgroep opnieuw naar de rechter zal moeten stappen om overbodige woningbouw tegen te houden. In de doelstelling van onze stichting staat dat we geen woningbouw of bedrijventerreinen willen aan de westzijde van de Zwartendijk in dat rustieke, eeuwenoude cultuurhistorische landschap.
Ik neem u even mee naar Den Haag, alwaar de Raad van State zetelt. Het is het jaar 2015 op 11 febr. Hoorzitting van de RvS m.b.t. het bezwaarschrift van onze Stichting tegen het Reevedorp met 1300 woningen. Rechts in de zaal een vijftal verontruste Kamper burgers. Links een groep van meer dan 20 personen bestaande uit ambtenaren, juridische medewerkers, juristen en advocaten die de gem. Kampen vertegenwoordigen en medewerkers, projectmanagers van IJsseldelta Zuid onder aanvoering van projectleider dhr. Buskens. De wijze mannen van de RvS onder voorzitterschap van oud- minister Deetman stellen deze groep vele vragen over de noodzaak van bouwen over de Zwartendijk. Onthutsend is de wijze waarop de antwoorden worden gegeven: met het zweet op hun hoofden volgt een onsamenhangend gestotter waar de wijze mannen niets mee kunnen. Men kon op geen enkele wijze aantonen dat er een goede onderbouwing voor het bestemmingsplan Reevedorp was. De uitspraak van de RvS liet later niets aan duidelijkheid te wensen over met de vernietigverklaring van dit prestigeproject.

Ter zake nu:
De raadsleden zullen hoogstwaarschijnlijk in meerderheid akkoord gaan met de voorstellen van Wethouder Veldhoen: wie immers wil verantwoordelijkheid dragen voor 40 miljoen euro verlies? Een verlies dat ontstaan is doordat een meerderheid van de Kamper gemeenteraad steeds maar weer een tot mislukken gedoemd prestigeproject met de naam Reevedorp faciliteerde.

Maar … dat bedrag van 40 miljoen euro verlies klopt niet:
1e in de eerste plaats gaat het volgens de GREXen=Grondexploitaties om een bedrag van 29,6 miljoen en niet van 40 miljoen euro
2e In dit bedrag zit (waarschijnlijk) een nabetaling verwerkt van 10 miljoen die moet worden gedaan aan de boeren – in de kadastrale koopaktes (tegen betaling in te zien!) staat deze verplichting opgenomen. Die 10 miljoen kan in kas blijven als er niet wordt gebouwd, net als de 1,7 miljoen die aan consortium De Dijken moet worden betaald als plan Reeve wordt uitgevoerd.

Bij elkaar scheelt dat 11,7 miljoen euro!!
3e de plankosten van circa 7 miljoen euro zijn de afgelopen 12-14 jaar al betaald. Dat geldt ook voor het “Boermantunneltje”: de ca 4 miljoen euro zijn al lang over gemaakt aan Prorail. Bij elkaar opgeteld gaat het dus om een post van 11 miljoen euro die al zijn betaald (- hooguit dat bedrag van 4 miljoen kan worden terugverdiend door het op te voeren als kostenpost voor het Stationskwartier. De plankosten kunnen niet terugverdiend)
4e Uiteindelijk gaat het dus over een verliespost van 18 miljoen euro, waarvan 11 miljoen al is betaald/uitgegeven. (29,6 – 11,7 = 17,9 miljoen)

Kampen moet Ladder Duurzame Verstedelijking niet zien als ‘rijksspeeltje’, waar de gemeente onderuit moeten proberen te komen! Die Ladder Duurzame Verstedelijking is een instrument voor een duurzame ruimtelijke ontwikkeling, die rekening houdt met de waarden van het bestaande natuur- en cultuurlandschap en daarmee mens, dier en plant nog wat groene ruimte garandeert, groene ruimte die ook voor u raadsleden en voor onze kinderen en kleinkinderen belangrijk is.

Tot slot blijkt uit de CBS/PBL prognoses van september 2016 dat Kampen weliswaar groeit, maar dat die groei tot 2030 over ongeveer 1000-2000 huishoudens gaat. Die huishoudensgroei komt bijna volledig voor rekening van 65plussers. En die categorie bewoners wil niet 4 kilometer buiten de stad wonen in een dorp zonder voorzieningen, zo weten we uit marktonderzoek. De raadsleden kunnen dat allemaal zelf nazoeken op de site van CBS/PBL. Op onze site vindt u de prognoses ook.
In Kampen/ IJsselmuiden en de kleine kernen is nog voldoende ruimte voor woningbouw. Zonder Reevedorp kunnen hier nog 1062 woningen gebouwd worden. Dat staat vermeld in het rapport Bureau Stedelijke Planning.
Op u raadsleden rust dus een grote verantwoordelijkheid:
Of u rekent onze sommen na en neemt het verlies van 18 miljoen voor uw rekening čn u maakt van Reeve een nieuw natuurgebied, waar overtollig water door kan worden afgevoerd.
Of u gaat akkoord met de plannen van deze wethouder en u stort de gemeente Kampen opnieuw in een avontuur dat volgens de nu voorliggende stukken ruim 41 miljoen (exact bedrag 41,5) aan voorinvesteringen vraagt. En stel, dat er van de geplande 600 kavels maar 188 verkocht worden net zoiets als bij het vergelijkbare en totaal mislukte Blauwe Stad-project. Hoeveel miljoenen verlies levert dat dan op? U neemt dan opnieuw een enorm risico, waarvan u de gevolgen afwentelt op onze kinderen en kleinkinderen.

Mocht u kiezen voor de tweede mogelijkheid, dan noodzaakt u de Werkgroep Zwartendijk om opnieuw naar de rechter te gaan. We hebben daar enige ervaring in. Maar dat doen we liever niet, maar als het moet, zullen we opnieuw aantonen dat Kampen een loopje neemt met de Ladder duurzame Verstedelijking.

Dank u voor de aandacht.

Namens Stichting Werkgroep Zwartendijk,
Reijer van ‘t Hul


Naschrift: Wethouder Veldhoen deelde de Werkgroep mee dat Kampen nog 16 miljoen euro aan Overijssel moet betalen voor gronden langs de Bypass. Hoe de wethouder komt op het bedrag van 40 miljoen blijft voorlopig nog een raadsel

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!