Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 26, 2024

Nieuws archief   


Nieuwe prognoses ondersteunen plannen voor “Dorp Reeve” niet - vrijdag 2 december 2016

Elke 3 jaar actualiseren CBS en PBL hun “Regionale bevolkingsprognose”. In september 2016 verschenen de prognoses voor de jaren 2017-2040. Wie de cijfers bestudeert en weet dat er in Kampen in Onderdijks, het Stationskwartier, de Hanzewijk en De Meer en in plan Koekoek nog vele honderden woningen kunnen worden gebouwd, ziet in dat nieuwe plannen voor “dorp Reeve” kansloos zijn.

Voor Kampen wordt volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) en het PBL (Planbureau voor de Leegomgeving) de volgende groei van bevolking en aantal huishoudens verwacht:

Bron:www.pbl.nl/themasites/regionale-bevolkingsprognose/bevolkingsprognoses-2015-2040
De hierboven weergegeven getallen komen uit de tabellen “Bevolking” en “Huishoudens”.
Behalve deze categorieën, laten CBS en PBL in hun tabellen ook steeds categorieën “bovengrens” en “ondergrens” zien. Die cijfers lopen fors uiteen: in de categorie “Huishoudens ondergrens” lezen we een aantal van 21.800 huishoudens voor het jaar 2040, terwijl het aantal huishoudens in de categorie “Huishoudens bovengrens” ligt op 25.500 voor 2040.

Opnieuw foute besluiten door bestuurlijke reflexen?
De lezer zal begrijpen dat de Kamper bestuurdersreflex zal zijn: kies voor de cijfers uit de categorie “bovengrens”: In de tabel “Bevolking bovengrens” staat dat Kampen in 2040 zal groeien tot 59.000 inwoners. Dat roept herinneringen op aan de jaren 2003-2007 toen BenW beweerden dat Kampen in 2030 zou groeien tot 60.000 inwoners. Dat was destijds de reden om te pleiten voor woningbouw aan de Bypass en deze Bypass bevaarbaar te maken. Het argument van die bijna 60.000 kan ook nu weer een rol gaan spelen bij de discussie over “go-no go”: het wčl of niet bouwen van “dorp Reeve”.

Prognoses en leerzame lessen uit het verleden
En … die hogere aantallen sluiten lekker aan bij de in 2015 gepubliceerde Primos-prognose van bureau AFB. Daarin wordt berekend dat in 2040 het aantal huishoudens uitkomt op 25.400 in plaats van de 23.900 huishoudens die CBS en PBL berekenen: dat scheelt 1500 woningen!! – in “dorp Reeve” zouden 1300 woningen moeten verrijzen. En … met die veel hoger uitvallende Primosprognoses rekent ook de Provincie Overijssel, partner in project IJsseldelta-Zuid.
In dit verband is het aardig om te weten dat Primos in 2005 een inwoneraantal in Kampen voor 2030 voorspelde van 67.000 inwoners. Toen kwam Primos dus 12.000 inwoners te hoog uit en daarom zei de gemeenteraad in 2006 “ja” tegen het Masterplan IJsseldelta-Zuid met een bevaarbare blauwe Bypass en 4000-6000 nieuwe woningen over de Zwartendijk.

Vergrijzing en ontgroening
Het belangrijkste cijfer uit de tabel van CBS-PBL is zonder meer het cijfer van de 65+ bevolking. In die categorie zit de grote groei, wat deels ook zichtbaar wordt in de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens. De bevolkingsgroep 65+ wil in de stad wonen, dichtbij de voorzieningen, zo weten we uit onderzoek. Dat gegeven moet bij de discussie over go-no go het gewicht krijgen dat het heeft. Het zijn hooguit gezinnen met hogere inkomens die in “dorp Reeve” zouden willen wonen, maar in die categorie zit geen groei omdat onze samenleving niet alleen vergrijst, maar ook ontgroent.
Zie ook:www.rtlnieuws.nl/buurtfacts/opmerkelijk!/bevolking-2040/overijssel/kampen

Ladder duurzame verstedelijking: niet uitbreiden
“Dorp Reeve” moet dus niet worden gebouwd. Met het Stationskwartier, Onderdijks, de Hanzewijk, Het Meer, Plan Koekoek en slimme verbouwingen in de binnenstad (zoals de zorgappartementen in het Universiteitsgebouw aan de Koornmarkt) kunnen Kampen en IJsselmuiden hun groeiend aantal huishoudens van vooral senioren makkelijk opvangen. Als deze Gemeente zich houdt aan de Ladder duurzame verstedelijking hoeven er dus geen weilanden te worden volgebouwd, kan iedere Kampenaar ‘in de stad’ wonen en genieten van een mooi groen buitengebied. Laten we daar dan ook plannen voor maken.

Impressie van het overbodige dorp Reeve (Redscape, 2015)

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!