Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Saturday, April 20, 2024

Nieuws archief   


Werkgroep Zwartendijk wint opnieuw bij de Rechter - woensdag 21 oktober 2015

Werkgroep Zwartendijk wint opnieuw bij de Rechter:
werkzaamheden bij de Nieuwendijk stil gelegd

Kampen, 20 oktober 2015. Afgelopen week is de Werkgroep Zwartendijk naar de rechtbank in Zwolle gestapt om de rechter te verzoeken de werkzaamheden in de “vaarweg” van de Bypass te stoppen. Voor deze werkzaamheden is door BenW een “omgevingsvergunning” afgegeven, die strijdig is met de uitspraak van de Raad van State die in februari van dit jaar de werkzaamheden in en aan de “vaarweg” heeft geschorst. De Zwolse rechtbank heeft deze “omgevingsvergunning” op maandag 19 oktober voorlopig geschorst.

De rechtbank te Zwolle buigt zich op verzoek van de Stichting Werkgroep Zwartendijk over de vraag of aannemer Isaladelta in het bypassgebied bij Kampen werkzaamheden mag verrichten in het “plandeel Water met de aanduiding “vaarweg”. Op deze werkzaamheden had de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op 11 februari jl. een Voorlopige voorziening gelegd ten einde werkzaamheden in en aan de vaarweg te schorsen. Aannemer Isaladelta was in de week van 29 september toch begonnen met werkzaamheden in het geschorste plandeel om een tijdelijk weg parallel aan de Nieuwendijk aan te kunnen leggen voor de bouw van de Nieuwendijkbrug, die het verkeer 5 meter hoog over de Bypass zal gaan voeren.

Hieronder de overwegingen van de Zwolse rechter om de door BenW Kampen verleende Omgevingsvergunning en daarmee de werkzaamheden voorlopig te schorsen:

Ter voorkoming dat ten tijde van de mondelinge behandeling de werkzaamheden (deels) gereed zijn waardoor de behandeling van het schorsingsverzoek illusoir zal zijn, heeft de voorzieningenrechter, bij monde van de verweerder, Isaladelta verzocht of hij bereid is de werkzaamheden te staken en gestaakt te houden tot hij uitspraak heeft gedaan op het verzoek om voorlopige voorziening. Isaladelta deelde daarop mee dat hij bereid was de werkzaamheden te staken. Uit een controle ter plaatse door een toezichthouder, werkzaam bij de gemeente Kampen, is evenwel gebleken dat de werkzaamheden onverkort worden voortgezet.
Gelet op deze weigerachtige houding van Isaladelta, ter voorkoming van een (nagenoeg) onomkeerbare situatie en omdat op grond van de thans voorhanden zijnde gegevens niet duidelijk is of de verleende omgevingsvergunning in stand kan blijven, ziet de voorzieningenrechter aanleiding het bestreden besluit te schorsen totdat hij op het verzoek om voorlopige voorziening zal hebben beslist.

Bron: uitspraak Rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht, 19 oktober 2015, Zaaknummer ZWO 15/2200 WABOA PRM

De Werkgroep Zwartendijk is blij dat haar beroep op de rechtbank voorlopig tot een gunstig resultaat heeft geleid. Aannemer Isaladelta wordt op zijn plaats gezet door de rechter en de schade in het gebied pal achter de Zwartendijk zal voorlopig niet groter worden. De Werkgroep wacht in spanning de uitspraak van de Zwolse rechter af, zoals ze ook vol belangstelling het eindoordeel van de Raad van State tegemoet ziet.

Bart Zeven

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!