Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 26, 2024

Nieuws archief   


Kampen negeert uitspraak Raad van State - woensdag 7 oktober 2015

6 oktober 2015. Aannemer Isaladelta is begonnen met de aanleg van tijdelijke wegen tussen Slaper en Noordwendige dijk. Deze tijdelijke wegen naast de Nieuwendijk moeten de bouw van de Nieuwendijkbrug mogelijk maken. Kampen heeft Isaladelta op 15 september een vergunning verleend, wat in strijd is met de tussenuitspraak van de Raad van State van februari 2015, die bepaalde dat werkzaamheden in de “vaarweg” zijn geschorst. De Werkgroep Zwartendijk tekent bezwaar aan en wil naar de rechter stappen.

Groene longen Kampen op de schop
Het buitengebied van Kampen-zuidwest is al maanden op de schop. In voorjaar zijn er persleidingen gelegd voor het opbrengen van zand voor de “klimaatdijk” en wordt er aan de IJssel een begin gemaakt met de aanleg van de “inlaat”, het kunstwerk aan de IJssel dat de toegang vormt tot de bypass. Tegelijkertijd is de bypass nog in behandeling bij de Raad van State. Deze heeft in een geruchtmakende tussenuitspraak in februari de bouw van Woonwijk Reeve nietig verklaard en werkzaamheden in en aan de “vaarweg” geschorst. In afwachting van het eindoordeel moesten de overheden een zogenaamde ADCtoets opstellen, die op de zitting van 17 september is besproken (klik hier voor het eerdere bericht hierover).

Kampen een bananenrepubliek?
Vorige week begonnen de graafmachines van Isaladelta met de aanleg van een tijdelijk weg naast de Nieuwendijk om de bouw van de Nieuwendijkbrug mogelijk te maken. Navraag bij het gemeentehuis leverde een “Omgevingsvergunning” op, waarin Kampen toestemming verleent voor deze graafwerkzaamheden. De schorsing van de “vaarweg” leidt volgens de gemeente tot een “planologisch vacuüm”: volgens Kampen zou het oude bestemmingsplan op de plek van de “vaarweg” niet gelden en dus zou er gewerkt mogen worden. Deze wel zeer creatieve interpretatie van het voorlopige oordeel van de Raad van State strijdt met alle bestaande jurisprudentie. In de bananenrepubliek Kampen kent men echter weinig waarde toe aan die jurisprudentie, vandaar dat op 15 september ruim baan werd gegeven aan de wensen van Isaladelta en de gemeente Kampen zelf. Het verlenen van een omgevingsvergunning en de weigering om de uitspraak van de Raad van State te handhaven passen immers bij de diep gekoesterde wens van het stadsbestuur om een geul voor de pleziervaart en een nieuwe woonwijk te realiseren in het ooit zo fraaie buitengebied.

Raad van State geïnformeerd en … naar de rechter (?)
De Werkgroep Zwartendijk heeft de Raad van State op de hoogte gesteld van de werkzaamheden. Nog deze week wordt een bezwaar ingediend bij de Gemeente tegen het verlenen van de “Omgevingsvergunning”. Dat is nog ruim drie weken mogelijk voor elke inwoner van Kampen. De Werkgroep overweegt om naar de voorzieningenrechter te stappen om te werkzaamheden stil te laten leggen, maar houdt dit nog even in beraad omdat de Raad van State mogelijk al op 1 november uitspraak doet. Bovendien moet de Werkgroep Zwartendijk dan griffierechten betalen, waarvoor op dit moment te weinig geld in kas is.

Steunt u de Werkgroep Zwartendijk?
Maak dan alstublieft een financiële bijdrage over naar rekening NL 11 RABO 0134 0499 77
van de Stichting Werkgroep Zwartendijk o.v.v. “bijdrage griffierechten”.

Hieronder: foto’s van het gebied tussen Slaper en Noordwendige Dijk. In het uitgegraven gebied zal de tijdelijke weg komen die de bouw van de Nieuwendijkbrug mogelijk moet maken. Pal achter de buizen komt de vaarweg. Op de achtergrond is de bomenrij van de Nieuwendijk zichtbaar, die plaats moet maken voor een brug over de bypass.

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!