Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, March 28, 2024

Nieuws archief   


IJsseldelta-Zuid op 1 juni: graafmachines en kippers in plaats van koeien en kievitten - dinsdag 2 juni 2015

IJsseldelta-Zuid heeft de afgelopen weken veel aandacht gekregen in de pers door de uitspraken van de Raad van State over de werkzaamheden aan de Bypass. Het gebied is behoorlijk verwoest. De gemeente heeft dat allemaal aangezien en weigerde zelfs te handhaven toen natuurgebied De Enk in het broedseizoen op de schop ging. De Onderdijkse waard wordt op dit moment klaar gemaakt voor de aanlanding van miljoenen kubieke meters zand. Het lijkt alsof de Bypass niet meer is tegen te houden. Is dat ook zo of gaat de Raad van State tenslotte toch een negatieve einduitspraak doen?

Uitloopgebied Kampen naar de knoppen
Kampenaren die vandaag een “Rondje Zwartendijk” doen en ook de Chalmotweg en de IJsseldijk meepakken, kennen hun uitloopgebied niet meer terug. Tussen de Zwartendijk, de Slaper en de Buitendijkse weg tekent zich de voet van de “klimaatdijk” af. De Noordelijke Bypassdijk is al te zien vanaf de Hanzelijn tot aan de Koerskolk. De nieuwe dijken doorsnijden de oude IJsseldelta waar eerder grutto’s, kieviten, schapen en koeien het beeld bepaalden. Graafmachines en bulldozers vormen moderne bewegende ‘dieren’ in de verder verlaten weilanden. De eenzame hardlopers en racefietsers die het gebied doorkruisen en de bewoners die erop uitkijken, leggen hun afstanden extra snel af: even stil staan en kijken naar een steltloper, of een kievit die je weglokt bij het nest – dat is niet meer mogelijk.
Sinds een week wordt ook in de Onderdijkse waard gewerkt: ook daar vergravingen, pijpleidingen en de aanleg van een groot zandbassin op het ooit zo beroemde “maislandje”. Het ijsvogelpaar broedt hopelijk nog steeds aan de IJsseloevers, de Kwartelkoning zal de rivier hebben overgestoken naar Scherenwelle. Zwemmen in de beide kolken van Waning-Bolt is er niet meer bij.



Dit ijsvogelpaar broedde aan de IJssel, op 150-200 meter afstand van de doorgraving.

Kampen weigert te handhaven?
Zoals bekend heeft de Werkgroep Zwartendijk half februari een verzoek om handhaving ingediend bij de gemeente Kampen om de Natuurbeschermingswet te handhaven. Dat bleek het begin van een lange partij touwtrekken te worden. Kampen stelde dat de Werkgroep “geen belanghebbende” was. Ook de door ons in de arm genomen advocate Mr. M. Kaajan van Envir Advocaten uit Amsterdam kreeg dat te horen. Een door haar geschreven reactie werd door Kampen als “Bezwaarschrift” getypeerd en op 14 april volgde een hoorzitting. Daarna werd het stil. De Bezwaarschriftencommissie heeft officieel 16 weken de tijd om haar advies aan Burgemeester en Wethouders te geven, die daarna beslissen. Dat is zo langzamerhand bijna overbodig geworden na de intensieve vergravingen en het leggen van de pijpleidingen in het gebied. De dieren zijn al gevlucht.



Doorgraving van de noordelijke kolk naar de IJssel

De Raad van State: doorgraving in Natura 2000-gebied mag. Slopen en kappen ook?
Tot verbazing van velen oordeelde de “voorzieningenrechter” van de Raad van State op woensdag 13 mei dat de door de Raad van State opgelegde schorsing op het aanleggen van de “vaarweg” gedeeltelijk mocht worden opgeheven (klik hier voor de uitspraak). Dat volgde uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie: in “het nationaal belang” moest kunnen worden begonnen met de zomerbedverdieping van de IJssel tussen Molenbrug en Eilandbrug – daar had immers niemand beroep tegen aangetekend. En zo wordt in de Onderdijkse waard tussen de noordelijke kolk en de IJssel een verbinding gegraven om de zandschepen hun lading te kunnen laten lossen voor de aanleg van de “klimaatdijk”, al is de Onderdijkse waard een beschermd Natura 2000-gebied. De “Passende Beoordeling” (uit 2013) heeft dit gebied namelijk ten onrechte als volgt beoordeeld: “De Onderdijkse waard bestaat voor een groot deel uit intensief agrarisch gebied met twee zandwinputten.(Passende Beoordeling blz 46)
Omdat op dat punt bij de Raad van State geen bezwaren zijn ingebracht in de ingediende Beroepschriften, geldt deze foutieve beschrijving als waarheid – moeilijk verteerbaar voor de liefhebbers van dit gebied, die weten dat er tot 2014 slechts zo’n 17 van de circa 90 hectare agrarisch werden gebruikt.
Opdrachtgever Overijssel heeft deze uitspraak als een bemoediging ervaren. Aannemer Isaladelta gaat nu ook kappen en slopen in het gebied, terwijl dat eerder niet werd gedaan omdat dat “onomkeerbare werkzaamheden" zouden zijn, die in afwachting van de einduitspraak van de Raad van State niet gestart zouden mogen worden.



Doorgraving van de noordelijke kolk naar de IJssel

De ADC-toets en de reactie daarop
In de tussenuitspraak van de Raad van State op 11 februari kregen Overijssel en enkele ministeries tot 6 mei de tijd om een zogenaamde ADC-toets op te stellen. Dat is een zwaar toetsingsinstrument uit de Natuurbeschermingswet waarin de overheden de kans krijgen te bewijzen dat er voor de Bypass geen alternatieven (A) zijn, dat er voor de aanleg van de Bypass “dwingende redenen van groot openbaar belang” (D) zijn en dat de aangerichte natuurschade voldoende wordt gecompenseerd (C).
De opdrachtgevers hebben deze ADC-toets aan de Raad van State gestuurd en de toets “Addendum (toevoeging) op de Passende Beoordeling” genoemd (klik hier). Het is een documentje van zo’n 40 bladzijden dat eindigt met de voor de hand liggende conclusie:
Op basis van de analyse van mogelijke alternatieven blijkt dat er geen reëel alternatief is voor een hoogwatergeul tussen Zwolle en Kampen, die zowel de taakstellingen voor waterstandsverlaging en verbetering van de ruimtelijke kwaliteit uit de PKB Ruimte voor de Rivier kan halen en minder effecten op Natura 2000-gebieden heeft.” En “Alternatieven voor de locatie van de hoogwatergeul zijn eveneens niet voorhanden. Dit geldt zowel voor alternatieven aan de noordzijde van de IJssel (verder stroomafwaarts) als voor een andere locatie van de monding van het Reevediep zelf, onder meer door het dwangpunt Hanzelijn. Qua locatie en inrichting zijn er geen alternatieven die de doelstellingen uit de PKB even goed kunnen behalen en minder effect op Natura 2000-gebieden hebben.

Is er nog hoop? Ja!
Op die conclusies is wel het nodige aan te merken. De Natuurvereniging IJsseldelta heeft tot 15 juni de tijd om een reactie op dit “addendum” te sturen naar de Raad van State. De Werkgroep Zwartendijk is jammer genoeg niet aan zet: het was de Natuurvereniging die had voorgesteld de overheden een ADC-toets te laten opstellen. Zowel de Natuurvereniging als de Werkgroep zien mogelijkheden voor een degelijke inhoudelijke reactie, die de Raad van State kan overtuigen om het plan af te keuren. Pas in juli zal bekend worden of er nog een zitting volgt. Een uitspraak wordt niet eerder verwacht dan oktober.
De Raad van State kan dan in theorie het volgende besluiten:
1e De ADC-toets deugt: graven maar!
2e De ADC-toets deugt niet. In dat geval worden de Natuurbeschermingswet-vergunning en het bestemmingsplan vernietigd - voor zover dat de Natura 2000 gebieden betreft.
In dat laatste geval mag de overheid een nieuw plan ontwikkelen.



De voet van de klimaatdijk, te zien langs de Slaper

En de woningbouw?
De Raad van State heeft op 11 februari de complete “bestemming woongebied” vernietigd. Dat betekent dat “Dorp Reeve” niet mag worden gebouwd. Reden was dat de gemeente niet kon aantonen dat er behoefte was aan deze 1300 woningen tellende waterwijk. Op dit moment treft Kampen voorbereidingen om een nieuw plan op te stellen. de gemeente is hardleers.
Maar … dat nieuwe plan zal een gewoon bestemmingsplan worden, dat niet onder de Crisis- en Herstelwet valt en niet is gekoppeld aan de bypass en dus “geen deel uitmaakt van de integrale gebiedsontwikkeling”. Dus voor dat nieuwe bestemmingsplan geldt dat er eerst in de Gemeenteraad een meerderheid voor stemmen en dat daarna de gewone bezwaar-procedures kunnen worden gevolgd, tot aan de Raad van State toe.
Het is dus vrijwel uitgesloten dat een nieuw bestemmingsplan het gaat halen: de behoefte aan die nieuwbouw kan Kampen ook nu nog steeds niet aantonen – denk alleen al aan de 5,7 % leegstand die Kampen kent (het Nederlands gemiddelde ligt op 2,5%!).

De Werkgroep Zwartendijk houdt uiteraard de vinger aan de pols!

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!