Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Saturday, April 20, 2024

Nieuws archief   


Persbericht van de Werkgroep Zwartendijk: hoorzitting - maandag 13 april 2015

Woensdag 15 april om 16.30 uur hoort de Bezwarencommissie van de Gemeente Kampen de Werkgroep Zwartendijk over de vraag of de werkgroep wel of niet “belanghebbende” is in het handhavingsverzoek dat in maart door de Gemeente Kampen werd afgewezen.
De hoorzitting is openbaar: “vrienden van de Zwartendijk”, de pers en andere belangstellenden zijn welkom in het stadhuis.


Na de uitspraak van de Raad van State op 11 februari is het gebied tussen IJsel en Drontermeer stevig op de schop gegaan. Volgens aannemer en opdrachtgever Overijssel worden er uitsluitend “omkeerbare activiteiten” uitgevoerd. Wie in het bypassgebied kijkt en weet dat het deels om Natura 2000-gebied gaat (zie kaart hieronder) beleeft dat toch anders: er wordt gegraven en vernield, de weilanden staan vol met zwaar materieel en kievietsnesten werden leeggehaald door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het “broedvrij houden van (toekomstige) broedterreinen” – het bedrijf wordt ingehuurd door aannemer Isaladelta (zie ook de Stentor van 18 maart jl.)



Met name in natuurgebied De Enk zijn stevige vernielingen aangericht, door de aannemer en opdrachtgever “groot onderhoud” genoemd. Nadat de werkgroep met de Raad van State had gebeld om te informeren wie deze werkzaamheden kon stoppen dan wel beperken, leerden we dat we daarvoor een “Handhavingsverzoek” aan de Gemeente Kampen moesten richten. Een telefoontje met de wethouder en een door onszelf opgesteld “Handhavings-verzoek” hadden geen effect. In de pers verklaarde de wethouder dat hij 6 weken de tijd nam om te reageren en dat er alleen sprake was van “omkeerbare werkzaamheden”.
De Werkgroep Zwartendijk zag zich daarom genoodzaakt een advocate in de arm te nemen, in de hoop dat een professionele jurist wel serieus genomen zou worden. Mr. Marieke Kaajan van Envir Advocaten uit Amsterdam, gespecialiseerd in Omgevingsrecht en Bestuursrecht, stuurde de Gemeente Kampen namens ons (op 24 februari) een aangescherpt handhavingsverzoek. Dat werd op 10 maart afgewezen met het argument dat de Stichting Werkgroep Zwartendijk geen “belanghebbende” was, omdat haar doelstellingen enkel zouden zijn gericht op “het voorkomen dat op het grondgebied van de gemeente Kampen ten westen van de rijksweg N50 woningbouw, industrie en haventerreinen worden ontwikkeld” . Het in de statuten omschreven doel: “ten einde dit gebied als natuur- en cultuurlandschap te behouden” werd door de Gemeente Kampen gemakshalve over het hoofd gezien.
Onze advocate heeft bezwaar aangetekend, en a.s. woensdag 15 april een “hoorzitting” gehouden in het Stadhuis over de vraag of de Werkgroep Zwartendijk wel of niet “belanghebbende” is en dus om handhaving kan vragen. Tijdstip: 16.30 uur.

Bart Zeven, woordvoerder Stichting Werkgroep Zwartendijk (06-12233122)

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!