Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, March 28, 2024

Nieuws archief   


Raad van State neemt 6 weken tijd extra voor uitspraak: wat zijn de opties - maandag 13 oktober 2014

Een nietigverklaring van het hele Bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid zit er niet in, zo taxeert de Werkgroep Zwartendijk. Vernietiging van het onderdeel woningbouw behoort duidelijk wel tot de mogelijkheden. Als dat gebeurt volgt er een feestje!

De Stichting Werkgroep Zwartendijk ontving op 7 oktober een brief van de Raad van State waarin stond: “De termijn voor het doen van een uitspraak bedraagt zes weken. Naar verwachting zal in dit geval niet binnen zes weken na de zitting uitspraak kunnen worden gedaan. In verband hiermee is de termijn verlangd met zes weken”.

De vraag is al weken welke uitspraken de Raad van State zou kunnen doen. In theorie zijn er drie mogelijkheden:
1e Het hele plan wordt nietig verklaard op grond van de ingediende bezwaren
2e Een deel van het plan wordt nietig verklaard
3e Het plan wordt niet nietig verklaard en kan dus worden uitgevoerd.

De eerste mogelijkheid is onwaarschijnlijk: de bezwaren van de zeven beroepschriftschrijvers tegen de aanleg van de hoogwatergeul/bypass waren niet zo uitvoerig gedocumenteerd dat dat doorslaggevend zal zijn en de bezwaren zelf zijn ook nauwelijks op de zitting van de Raad van State op 2 december aan de orde geweest.
De tweede mogelijkheid, nietigverklaring van het planonderdeel woningbouw is wel een serieuze optie. Terecht kopte de Stentor van 3 september “Kampen bouwt op drijfzand” omdat de advocaten van de gemeente niet hard konden maken dat Kampen in 2030 behoefte heeft aan 6000 nieuwe woningen. In een 15 minuten durend verhoor van staatsraad Deetman kwam de raadsman van Kampen, bijgestaan door ambtenaren, niet verder dan het aantal van 3.074-3.580 woningen. Het zweet stond hem inmiddels op het voorhoofd! Dat aantal is te vinden op blz. 44 van de plantoelichting bij het Bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. Daar staat ook in te lezen dat Kampen nog een plancapaciteit heeft van 4452 woningen. De brief die de gemeente na de zitting aan de Raad van State heeft verzonden (klik hier) zal het standpunt van de Raad van State niet veranderen omdat er feitelijk geen extra redenen worden opgesomd. Eerdere uitspraken van de Raad van State over een correcte toepassing van de “ladder duurzame verstedelijking” maken duidelijk dat gemeentes echt heel erg goed moeten kunnen motiveren waarom woningbouw (of een bedrijventerrein) in een buiten de bebouwde kom liggend gebied nodig is: dergelijke plannen worden door de Raad van State steeds vaker nietig verklaard.
De derde mogelijkheid, alle ruimte voor uitvoering van het complete bestemmingsplan lijkt daardoor onwaarschijnlijk.
De hierboven beschreven mogelijkheden blijven uiteindelijk giswerk: de Werkgroep Zwartendijk kan tenslotte niet meekijken over de schouder van de Raad van State.

Blijft de vraag waarom de Raad van State 6 weken extra tijd neemt: tot vlak voor de zitting en op de zitting hebben verschillende bezwaarschriftschrijvers nog een aanvulling gegeven op hun argumentatie, vaak met verwijzing naar niet eerder genoemde rapporten. Misschien dat dat de Raad extra tijd kost.

Bart Zeven

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!