Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 26, 2024

Nieuws archief   


Gemeente verslikt zich voor Raad van State in eigen wensen en berekeningen - woensdag 3 september 2014

Den Haag, 3 september 2014. De Stichting Werkgroep Zwartendijk verdedigde gister zijn Beroepschrift voor de Raad van State met als doel het Bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid nietig te laten verklaren. Kern van het betoog van de werkgroep was dat de opstellers van het Bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid de “ladder duurzame verstedelijking” niet hebben toegepast. Daaruit volgt dat de plannen voor Reeve niet “nuttig en noodzakelijk” zijn.

Woningbouwplan Reeve is gebaseerd op overtrokken groeiprognoses van Primos uit 2005, die in de “Structuurvisie Kampen 2030” werden verwerkt: Kampen zou groeien tot meer dan 60.000 inwoners en behoefte hebben aan 6000 nieuwe woningen, 4900 voor Kampen en nog eens 1100 “voor de regio”. In 2013 liet Kampen zich adviseren door USP Marketing Consultancy dat schreef dat er sprake zou zijn van een grote “actuele regionale behoefte” aan watergebonden woningen: ruim 5300 serieuze belangstellenden zouden in vijf jaar tijd alle bouwkavels willen opkopen.
Op de zitting van de Raad van State op 2 september kon de advocaat namens de gemeente en provincie niet duidelijk maken dat er behoefte is aan meer dan 3.074-3.580 woningen tot 2030. De gemeente schrijft dat ook zelf in de plantoelichting op het Bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. Daar staat ook in te lezen dat Kampen nog een plancapaciteit heeft van 4452 woningen. De rechters van de Raad van State kregen dan ook geen duidelijke antwoorden op de vraag waarom de gemeente van mening is dat er 6000 woningen gebouwd moeten worden.

Bart Zeven

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!