Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, April 25, 2024

Nieuws archief   


Steun welkom! - donderdag 6 maart 2014

Werkgroep Zwartendijk stapt naar de Raad van State

De Werkgroep Zwartendijk heeft vandaag beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het Bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. Ook heeft de werkgroep de Raad van State verzocht om de uitvoering van het Bestemmingsplan en dan met name de aanleg van de “klimaatdijk” te schorsen tot uitspraak is gedaan over het ingediende beroep.

Nu al ruimte voor 5000 nieuwe Kampenaren
Al zeven jaar strijdt de Werkgroep Zwartendijk tegen woningbouw over de Zwartendijk, waar de CU-CDA-VVD-PvdA-coalitie in Kampen het “dorp Reeve” wil bouwen. Al zeven jaar roept de Werkgroep Zwartendijk dat de bevolkingsgroei en de bevolkingsprognoses geen enkele aanleiding vormen om van het eeuwenoude cultuurlandschap over de Zwartendijk een woonwijk met 1300 luxe waterwoningen te maken. Kampen heeft nu nog ruim 2000 woningen in de planning staan. Op dit moment worden – los van Reeve - vier nieuwe woonwijken gebouwd met ruim 2000 woningen, die gezamenlijk 5000 nieuwe Kampenaren kunnen huisvesten: Onderdijks fase 3, de Hanzewijk, Het Meer en het Stationskwartier.
De prognoses van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) voorspellen voor 2030 een groei van 50.900 inwoners verdeeld over 20.200 huishoudens nu tot 52.100 inwoners, verdeeld over 23.400 huishoudens in 2030. (klik hier voor de regionale kernprognoses 2013-2040) Het is dus buitengewoon onverstandig om nog een vijfde nieuwe woonwijk te ontwikkelen.

Aanleg klimaatdijk vóór definitief besluit over woningbouw in 2016 waanzin
De bypass wordt aan de noordzijde (Kamper kant) niet begrensd door een traditionele dijk. In verband met de bouw van “Dorp Reeve” wordt van een deel van de noordelijke Bypassdijk eind 2014 een zogenaamde ‘klimaatdijk’ gemaakt. Dat wordt een 5.20 meter hoge (+ NAP) en 150 meter brede dijk, die in noordelijke richting nog kan uitwaaieren in zogenaamde ‘woonterpen’ van 6.50 meter hoogte.
De CU-CDA-VVD-PvdA-coalitie in Kampen heeft in 2013 besloten dat deze klimaatdijk moet worden aangelegd en tegelijk gezegd dat op het “definitieve” go-no go moment begin 2016 wordt besloten of Reeve wel moet worden gebouwd of niet. Mocht het volgende college wijzer zijn en besluiten om niet over de Zwartendijk te gaan bouwen, zit Kampen dus vanaf 2015 opgescheept met een kale 150 meter brede en 5.20 hoge dijk in het nu nog fraaie landschap tussen Zwartendijk en Drontermeer. Waanzin!
Kampenaren fietsen en vogelen daar liever, zoals ze er ook liever koeien en schapen zien grazen.

Werkgroep heeft uw steun nodig
Om beroep aan te kunnen tekenen bij de Raad van State en een Verzoek om een voorlopige voorziening in te kunnen dienen heeft de Werkgroep Zwartendijk geld nodig: in totaal moet de werkgroep hiervoor 2 x 328 = 656 euro aan griffierechten betalen aan de Raad van State.
Eén van onze actieve leden heeft dit bedrag nu voorgeschoten. Als u de werkgroep wilt steunen in haar laatste poging om bouwen over de Zwartendijk te voorkomen, kunt u een bedrag overmaken naar rek. NL11RABO 0134049977 van de Stichting Werkgroep Zwartendijk onder vermelding van “Raad van State”. Hartelijk bedankt!

Bart Zeven

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!