Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 26, 2024

Nieuws archief   


IJsseldelta-Zuid Grondbankdossier brengt Kampen op rand failliessement - maandag 27 januari 2014

Maandag 20 januari 2014 besprak de Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeenteraad het voorstel van BenW om een afkoopregeling  van 8,3 miljoen euro te treffen met het consortium De Dijken, dat actief is geweest in “Plangebied IJsseldelta-Zuid. Opnieuw kost dit project de Kampenaren miljoenen.  Het collegevoorstel is een onzinnig voorstel, dat de inwoners van Kampen ernstig tekort doet. De Werkgroep Zwartendijk sprak maandagavond in bij de Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en legde uit wat er niet deugt aan het voorstel.

Het voorstel is onzinnig want
1e Kampen heeft nooit schriftelijk afspraken gemaakt met het Consortium De Dijken, dat pas 22 december 2008 is opgericht. Zo’n  voorstel is ook nooit voorgelegd aan de raad.
2e Juristen van de gemeente Kampen hebben BenW verteld dat de juridische positie van de gemeente ijzersterk is omdat er nooit schriftelijk afspraken zijn gemaakt.
3e De bedrijven die deel uitmaken van dit consortium hebben gronden gekocht voor eigen risico. Ze kenden de groeidromen van de Kamper colleges en konden die, net als de Werkgroep Zwartendijk, vergelijken met de veel lager uitpakkende bevolkingsprognoses van het CBS.
4e De gronden die deze bedrijven hebben gekocht zijn niet waardeloos geworden: ze hebben nog steeds hun agrarische waarde of zijn meer waard geworden omdat de bestemming in bouwen is veranderd.

Het voorstel doet de inwoners van Kampen tekort want
1e Kampen heeft in de jaren 2010-2013 al 18,6 miljoen euro op gronden moeten afboeken. Kampen heeft daarvoor geen tegemoetkoming gekregen van De Dijken. Waarom zou Kampen nu dan De Dijken tegemoet komen?
2e BenW stelt de raad voor dat Kampen De Dijken een claim gunt voor het bouwen van 1025 woningen. Dat levert deze bedrijven een winst van 10 miljoen euro op. Kampen levert zich zo uit aan De Dijken en bevoordeelt dat bedrijf, zonder dat daar iets tegenover staat voor de burgers (behalve dat De Dijken afziet van een proces).
Wethouder Veldhoen verwees daarvoor naar een raadsvoorstel dat in maart 2007 werd aangenomen. De raad besloot toen om 225 hectare grond te kopen en daarvoor 18,5 miljoen euro krediet te verlenen aan BenW. Een besluitpunt over die bouwclaim van 1025 woningen staat niet in het voorstel.
3e De Dijken zou nóg een bedrag ontvangen van 3,2 miljoen euro omdat hun gronden minder waard zijn geworden. Doet de gemeente dat ook met de Kamper huizenbezitters die de waarde hun huis de afgelopen jaren hebben zien dalen?
4e De inwoners van Kampen zullen opnieuw te maken krijgen met bezuinigingen als gevolg van dit voorstel. Dat betekent: minder geld voor sport, minder geld voor groen, minder geld voor PGB-tarieven voor Huishoudelijke Hulp enz.

Ontwikkelaars verdienden goed dankzij lakse houding gemeente.
In maart 2007  legde Kampen “Voorkeursrecht” op ruim 800 hectare grond in IJsseldelta-Zuid om speculatie tegen te gaan. De Werkgroep Zwartendijk heeft een overzicht in bezit van het Kadaster van 800 grondtransacties in de jaren 2008-2009. In die twee jaar zijn 544 hectare grond van eigenaar verwisseld voor 176 miljoen euro. Kampen verwierf toen 61,5 ha voor 18,7 miljoen euro. Aan de andere 482 hectare is dus goed verdiend door allerlei ontwikkelaars, terwijl dat in strijd was met het voorkeursrecht.

En nu zou Kampen nog eens 8,3 miljoen moeten betalen aan diezelfde ontwikkelaars? Dat is absurd en onrechtvaardig!

Bart Zeven , Werkgroep Zwartendijk

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!