Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, April 25, 2024

Nieuws archief   


Kampen opgescheept met klimaatdijk - donderdag 16 mei 2013

Donderdag 16 mei 2013 beloofde een historische dag te worden. Zou de Kamper gemeenteraad nuchter zijn en tegen het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid stemmen of zouden CU, CDA, PvdA en VVD Kampen opzadelen met een klimaatdijk en nog meer financiële risico’s gaan nemen.
Vrienden van de Werkgroep Zwartendijk, aangevuld met enkele raadsleden, probeerden de avond nog in de goede richting te sturen met het prachtige lied “Kampen, stuur bij” van Hans Houkema. De collegepartijen beslisten anders. Het eeuwenoude polderlandschap ten westen van de Zwartendijk zal in 2014-2015 moeten wijken voor een megaterp waar na 2018 waarschijnlijk 1300 dure woningen op mogen verrijzen.

Kampen, stuur bij! ( tekst Hans Houkema)
Het lied is te horen in een radiofragment van RTVOost.

Prachtig plan voor blauwe bypass
van een puik projectbureau
meer dan duizend dure huizen:
Landschapsvernieling op niveau.

Maar de tijden zijn veranderd
Kamper raad grijp nú je kans
Red ons van een groot debacle
Stèm wijs en ontspring de dans.

Kampen, prachtige stad aan de IJssel!
Kampen, Houd eigen wijsheid in ’t oog!
Kampen, Bouw liever geen luchtkastelen!
Kampen, Houd stad en land mooi en droog!


Professor Erwin van der Krabben typeerde woningbouwplan Reeve op 19 april nog als een “oud plan”, dat na alle veranderingen op de woningmarkt de afgelopen jaren nauwelijks kans van slagen zou hebben. De gemeenteraad had uit de mond van zelf aangetrokken deskundigen gehoord dat het besluit in elk geval uitgesteld zou moeten worden. De beslissing pakte echter anders uit. Er is nog één lichtpuntje: in 2016 bepaalt de gemeenteraad definitief of gestart wordt met de woningbouw over de Zwartendijk of juist niet zoals de Werkgroep Zwartendijk vurig blijft hopen.

Voor een impressie van de dag en de stemming in de raad ’s avonds, zie de beelden van RTVOost onder deze link. Bijzonder is een opname van wethouder Veldhoen die zegt dat Kampen bestemmingsplannen heeft liggen waardoor nog 2000 woningen kunnen worden gebouwd en dat je het daarom niet kunt maken er nog eens 1300 extra woningen te zetten in Reeve.

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!