Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, April 25, 2024

Nieuws archief   


Persbericht Stichting Werkgroep Zwartendijk - vrijdag 12 juli 2013

Op 12 juli 2013 heeft de Stichting Werkgroep Zwartendijk zijn zienswijze ingeleverd op het Ontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. Het is de op één na laatste stap die de Werkgroep kan zetten in het verzet tegen de woningbouw over de Zwartendijk. De laatste stap is de stap naar de Raad van State, die waarschijnlijk begin 2014 zal worden gezet.
In de zienswijze zet de Werkgroep in 4 paragrafen uiteen welke bezwaren zij heeft tegen het bouwen van “dorp Reeve” langs de bypass.

Vanaf 2002 hebben de Gemeente Kampen en de provincie Overijssel alles in het werk gesteld om een bevaarbare hoogwatergeul ten zuidwesten van de stad aan te leggen. Dit deden ze omdat ze er door de fors hoog uitvallende Primosprognoses van overtuigd waren dat Kampen enorm zou gaan groeien en omdat een groene of blauwe hoogwatergeul uitbreiding van de stad onmogelijk zou maken.

Waterveiligheid heeft steeds op het tweede plan gestaan
Waterveiligheid heeft steeds op het tweede plan gestaan – de bypass had ook dertig jaar later aangelegd kunnen worden, stelde Drs. Lucas Meursing van Rijkswaterstaat op de in 2010 in Kampen gehouden Hoorzitting waterveiligheid. De eigen bevolkingsontwikkeling werd onvoldoende bestudeerd en de CBS-prognoses werden systematisch genegeerd. Er werden honderden hectares (bouw)grond aangekocht om de komende bevolkingsgroei van woningen te voorzien. In 2013 heeft een kleine meerderheid van de gemeenteraad van Kampen tenslotte het Ontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid vastgesteld omdat de gemeente anders bijna 30 miljoen euro zou hebben verloren.

Dorp Reeve enorm financieel risico
Daarmee neemt Kampen opnieuw een enorm financieel risico: 63,5 miljoen voorfinancieren in 2021 zonder zicht op opbrengsten is een enorm risico! Integraal onderdeel van dat bestemmingsplan is de aanleg van een “klimaatdijk” (de noordelijke bypassdijk), die woningbouw mogelijk moet maken. Vraag naar woningen is er echter niet: er liggen plannen klaar voor nog ruim 2000 woningen (excl de 1300 voor Dorp Reeve).

Gebied achter de Zwartendijk verwoest
Aanleg van de klimaatdijk is helaas een onomkeerbaar onderdeel van de plannen geworden. Als de raad in 2016 zou besluiten de woningen niet te bouwen, is een groot gebied ingrijpend op de schop gegaan en verwoest.

Hieronder volgt een samenvatting van de vier paragrafen.
Klik hier om de de complete zienswijze te downloaden.

§1 Bevolkingsprognoses, bevolkingsontwikkeling en gevolgen voor de woningbouw
De in de Structuurvisie Kampen 2030 en de Woonvisie gedane bewering dat Kampen in 2030 60.000 inwoners zal tellen is aantoonbaar onjuist, sinds januari 2013 ook volgens de gemeente zelf. De reële bevolkingsgroei van 2001-2013 en de door CBS /PBL opgestelde prognoses laten het beeld zien dat Kampen in 2030 rond de 54.000 inwoners zal tellen, wonend in zo’n 23.400 huishoudens.
Voor zowel de verwachte groei van de bevolking als het aantal huishoudens (als qua woonwens) is bouwen in een perifeer gebied als het plangebied IJsseldelta-Zuid dus volkomen overbodig, zo erkent ook het College van BenW bij monde van wethouder Veldhoen.

§2 De waterveiligheid van Kampen-stad
Het gebied tussen de noordelijke bypassdijk en de Zwartendijk en met name de wijken Onderdijks en De Maten zullen door het plan IJsseldelta-Zuid versterkt last krijgen van kwelwater. Als gevolg van het zogenaamde ‘badkuipeffect’ zal Kampen-stad aanmerkelijk meer risico’s gaan lopen bij uitvoering van het plan IJsseldelta-Zuid: twee tot vijf keer zoveel slachtoffers en grotere economische schade. Een evacuatieplan is tot op heden niet opgesteld. Wie verantwoordelijk is voor de bediening van het Bypass-systeem tot december 2019 is volkomen onduidelijk. Burgers weten niet waar ze aan toe zijn en wie ze waarop kunnen aanspreken.
Uitvoering van het plan IJsseldelta-Zuid moet dus ook op veiligheidsgronden worden afgekeurd.
De klimaatdijk dient niet te worden aangelegd, zolang onzeker is of de gemeenteraad van Kampen in 2016 gaat instemmen met woningbouw in het gebied. Het zou een onomkeerbare stap zijn met verwoestende effecten.

§3 De financiële en maatschappelijke consequenties van het plan voor de gemeente Kampen
Het plan IJsseldelta-Zuid heeft de gemeente en zijn burgers op hoge kosten gejaagd (inmiddels 29,7 miljoen, in 2016 is dat 39 miljoen euro), terwijl de opbrengst buitengewoon onzeker is. De sociale samenhang in onze gemeente komt zwaar onder druk te staan als de woonwijk IJsseldelta-Zuid achter de N50 en de Hanzelijn wordt gerealiseerd: gebrek aan contact met het oude Kampen en zijn bewoners dreigt hun isolement is vrijwel gegarandeerd. Het mooiste deel van de eeuwenoude Zwartendijk zal zijn landelijk karakter geheel verliezen a.g.v. de geplande bouw van een congrescentrum + parkeerplaats + ontsluitingsroute, die niet is voorzien in de Structuurvisie.

§4 De consequenties voor natuur en landschap in het plangebied.
Het fraaiste deel van het Zwartendijkgebied dreigt te verdwijnen. Het is alsof we de Bovenkerk gaan afbreken t.b.v. een parkeerplaats. Al die Kampenaren die recreëren in deze eeuwenoude “groene longen” van de stad, de vaak eeuwenoude boerenbedrijven, alle planten, vogels en dieren in het plangebied IJsseldelta-Zuid zullen enorme schade ondervinden van de uitvoering van het plan IJsseldelta-Zuid, doordat deze unieke (natuur-)gebieden zullen verdwijnen. Een gezonde en fraaie stad leeft ook bij de gratie van een gezond en fraai buitengebied.

Reijer van ’t Hul en Bart Zeven (06-12233122)

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!