Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Saturday, April 20, 2024

Nieuws archief   


Bloeien in plaats van groeien - dinsdag 26 februari 2013

Het college van Kampen wilde het liefst groeien.

Verwachtingsvol werden de gunstigste bevolkingsprognoses op z’n gunstigst uitgelegd. De Werkgroep Zwartendijk waarschuwde al in 2007(in de nota "Een dijk te ver") en had gelijk! Bijna 9000 Kampenaren maakten bezwaar. Het maakte geen indruk op het "verwachtingsvolle" college met zijn wensdenken.

Burgemeester en wethouders achtten zich gebonden aan het in 2006 ondertekende Masterplan. Een meerderheid van de raad stond daar destijds achter.

De werkelijkheid blijkt inmiddels anders:
Eén op de 20 huizen in Kampen staat leeg.
Talloze woningen staan te koop.
Kampen wordt - met de klimaatsverandering - een gevaarlijk eiland tussen IJssel, Bypass en IJsselmeer. Dat lokt minder mensen van buiten.
Ook in Kampen neemt de gemiddelde leeftijd van de bevolking flink toe.
Op veel plaatsen in Kampen zelf kan, als het nodig is, nog goed gebouwd worden.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Kampen - net als veel andere gemeenten in Nederland - een geweldige hoeveelheid landbouwgrond voor woningbouw aangekocht. Een oppervlakte van zo’n 850 voetbalvelden!! Dat moet weer opnieuw de bestemming landbouwgrond krijgen. Het kost iedere inwoner van Kampen behoorlijk wat, maar het is de beste keuze.

Ook voor inwoners van Kampen wordt “genieten van een mooie omgeving dicht bij je eigen woonplek” steeds waardevoller. Het is een uitdaging om wat zinvols te doen met de ruim 400 hectare overbodig gebleken woningbouwgrond. Het nuttig en mooi voor boeren en burgers te laten blijven.

De - ondanks N50 en Hanzelijn - nog steeds fraaie Zwartendijk kan blijven wat ze hoort te zijn: De grens van een bloeiend in plaats van groeiend Kampen.

Februari 2013
Stichting Werkgroep Zwartendijk

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!