Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Saturday, April 27, 2024

Nieuws archief   


Hou de Melmer groen! - woensdag 25 mei 2011

De Stentor

De eeuwenoude strijd tussen de vooruitgang en het behoud van landschap en natuur kreeg er gisteren weer een hoofdstukje bij in Kampen.

Twee dagen voor er in de gemeenteraad gediscussieerd wordt over de zogenaamde Havenvisie 2020 - 2030, beukte een groepje van zo'n dertig natuurliefhebbers letterlijk en figuurlijk tegen de wind in op de Melmerwaard. Het fietsend protest onder het motto 'Hou de Melmer Groen' - op touw gezet door de Werkgroep Zwartendijk - vormt de eerste aanzet om de aanleg van een tweede Zuiderzeehaven in dat gebied te voorkomen. Dat is een ideetje uit de koker van Zwolle Kampen Netwerkstad, waaraan de gemeenteraad nog richting moet geven. Wat de Werkgroep Zwartendijk betreft, is die richting wel duidelijk: blijf ten oosten van de N50 met je industrie!

"Het lijkt nog zo ver weg 2020, maar dat was met die bypass net zo", gromt voorman Reijer van 't Hul. "Opeens liggen de plannen er, en kun je er als burger weinig meer aan doen. Vandaar dit vroege protest."

Het tochtje startte bij het oude gemaal aan de Flevoweg en voerde langs het huidige industriegebied en de eerste Zuiderzeehaven de Melmer in. Af en toe werd er gestopt om tekst en uitleg te geven, zoals bij veehouder Gunnink aan de Melmerweg en onder de Eilandbrug; nu nog de fysieke grens tussen industrie en natuur.

"Is het nodig? Nee! Is het schadelijk? Ja?", hield Niels Jeurink daar namens de Werkgroep Zwartendijk zijn gemeleerde gehoor voor. "Overal in Nederland zie je uitbreidingsplannen crashen, maar in Kampen blijft de vraag naar dit soort industriegebieden kennelijk hoog", klinkt het sarcastisch. "We moeten er maar op vertrouwen dat dat zo blijft."

Mochten de plannen doorgaan, dan zijn de gevolgen 'groot en onomkeerbaar', waarschuwt Jeurink.

Een opsomming volgt: "De polder zelf is broedgebied van grutto, kievit en tureluur en biedt een thuis aan gans en zwaan. In de buitendijkse gebieden nestelen zeldzame vogels als de snor, sprinkhaanzanger en rietgors. Ook komen waardevolle Natura 2000 gebieden met deze plannen in het gedrang. Daarnaast hebben deze gebieden een grote cultuurhistorische én recreatieve waarde."

"En wat dacht u van de emotionele waarde", valt een oudere heer hem plots in de rede. "Elke keer als ik hier langs fiets dan doet me dat wat. Het mooie wijdse landschap met daarin de koeien en de boerderijen. Daar kan ik een brok van in mijn keel krijgen. Dat mag gewoon niet verdwijnen."

Klik voor een vergroting
« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!