Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, April 25, 2024

Nieuws archief   


Ruim 2000 inspraakreacties op voorontwerp-bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid - dinsdag 23 maart 2010

Kampen 23 maart 2010, hedenmiddag verscheen Reindert Skriever, geboren Kampenaar, die in 1487 nog had gewerkt aan de versterking van de Zwartendijk, in het gemeentehuis om locoburgemeester Boerman 1967 “inspraakreacties” aan te bieden op het plan voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. Dankzij de inspanningen van de werkgroep Zwartendijk hebben 1967 Kampenaren vier hoofdbezwaren en een divers aantal bezwaren van eigen hand tegen het bouwen over de Zwartendijk kenbaar gemaakt aan de gemeente.
Skriever zei op mild vermanende toon dat de ruim 700 jaren oude Zwartendijk meer respect verdiende dan de daar te realiseren “respectzone” met een congrescentrum en de achter de dijk oprijzende woonwijk van 1300 woningen.

De Stichting Werkgroep Zwartendijk bood ook zelf een 8 bladzijden tellende inspraakreactie aan. Hieronder volgen de inleiding en de samenvatting:
“Voorafgaand willen wij stellen dat de basis onder het plan tot 2012 zo onzeker is dat gesproken kan worden van een prematuur geplande ruimtelijke ontwikkeling.
Aan de basis van dit voorontwerp-bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid liggen namelijk aantoonbaar onjuiste bevolkingsprognoses (zie paragraaf 1). In de tweede plaats is al enkele jaren bekend dat de dijknormen in Nederland in 2011-2012 zullen worden veranderd/aangescherpt. In 2011-2012 zullen alle dijken volgens deze nieuwe normen worden gekeurd. Verwacht wordt dat een fors aantal dijken zal moeten worden versterkt. Daarnaast zal tot 2015 onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden en consequenties van een verhoging van het peil van het IJsselmeer i.v.m. de stijgende zeespiegel en de behoefte aan een grote zoetwaterbuffer in de toekomst. (zie rapport Deltacommissie II, “Samenwerken met water” uit 2008). De hoogwatergeul bij Kampen kan dus pas - indien noodzakelijk - op verantwoorde wijze worden aangelegd nadat het kabinet in 2015 heeft besloten tot maatregelen.


1 De in de Structuurvisie Kampen 2030 en de concept-Woonvisie gedane bewering dat Kampen in 2030 60.000 inwoner zal tellen is aantoonbaar onjuist: de reële bevolkingsgroei van 2001-2010 en de door CBS /PBL berekende prognoses laten het beeld zien dat Kampen in 2030 rond de 54.000 inwoners zal tellen.
Voor zowel de verwachte groei van de bevolking als het aantal huishoudens als qua woonwens is bouwen in een perifeer gebied als het plangebied IJsseldelta-Zuid dus volkomen overbodig.

2 De wijken Onderdijks en De Maten zullen door het plan IJsseldelta-Zuid versterkt last krijgen van kwelwater. Als gevolg van het zogenaamde ‘badkuipeffect’ zal Kampen-stad aanmerkelijke meer risico’s gaan lopen bij uitvoering van het plan IJsseldelta-Zuid: twee keer zoveel slachtoffers en grotere economische schade. Een evacuatieplan is tot op heden niet opgesteld. Het oordeel van het CPB van 30 november 2009 is nog steeds relevant: “Het nu versneld uitvoeren van een bypass, naast de zomerbedverdieping, voldoet niet aan de voorwaarde van effectiviteit en lijkt gelet op alle genoemde onzekerheden ook niet efficiënt. “

3 Uitvoering van het plan IJsseldelta-Zuid moet dus ook op veiligheidsgronden worden afgekeurd. Voorts zou het raadzaam zijn als de gemeenteraad zou vragen om een veiligheidsanalyse van de uitvoering van het plan IJsseldelta Zuid.
De uitvoering van het plan IJsseldelta-Zuid jaagt de gemeente en daarmee al zijn burgers op hoge kosten, terwijl de opbrengst buitengewoon onzeker is. De vanaf 2010 van 1,5 miljoen tot 3,2 miljoen euro stijgende rentelasten op de grondverwerving hangen als een molensteen om de nek van de gemeente en zijn inwoners. De sociale samenhang in onze gemeente komt zwaar onder druk te staan als de woonwijk IJsseldelta-Zuid achter de N50 en de Hanzelijn wordt gerealiseerd: een isolement voor de bewoners van de geplande nieuwe wijk dreigt. Het mooiste deel van de eeuwenoude Zwartendijk zal zijn landelijk karakter geheel verliezen a.g.v. de geplande bouw van een congrescentrum + parkeerplaats + ontsluitingsroute, die niet is voorzien in de Structuurvisie.

4 Het fraaiste deel van het Zwartendijkgebied dreigt te verdwijnen. Het is alsof we de Bovenkerk gaan afbreken t.b.v. een parkeerplaats. Al die Kampenaren die recreëren in deze “groene longen” van de stad, de vaak eeuwenoude boerenbedrijven, alle planten, vogels en dieren in het plangebied IJsseldelta-Zuid zullen enorme schade ondervinden van de uitvoering van het plan IJsseldelta-Zuid. Een gezonde en fraaie stad leeft ook bij de gratie van een gezond en fraai buitengebied

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!