Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, March 29, 2024

Nieuws archief   


Geachte commissieleden, - maandag 14 december 2009

“Het nu versneld uitvoeren van een bypass, naast de zomerbedverdieping, voldoet niet aan de voorwaarde van effectiviteit en lijkt gelet op alle genoemde onzekerheden ook niet efficiënt.”
Aldus de slotconclusie van het onafhankelijk onderzoek van het CPB in opdracht van het kabinet, dat eind november 2009 verscheen.

Nog een citaat: ‘Stad en platteland hebben eeuwenlang in harmonie geleefd. Ze waren van elkaar afhankelijk en profiteerden van elkaar, maar nu is de stad de baas. De stad bepaalt hoe Nederland eruitziet. Als de stad trek heeft, vreet zij het landschap kaal.’Aldus landschapshistoricus Prof. dr. Auke van der Woud in dagblad Trouw van woensdag 9 dec. 2009.
Laat Kampen a.u.b.met dit project niet haar stenen bijdragen aan de verrommeling van het Nederlandse landschap!

Gedurende de procesgang van het project IJsseldelta- Zuid zijn de onzekerheden, twijfels, risico’s en vraagtekens omtrent bypass, en  woningbouw in de ‘oksel’, alleen maar toegenomen.

De St. Werkgroep Zwartendijk heeft vele malen de lokale, provinciale en zelfs landelijke politici en bestuurders gewezen op de vele onduidelijkheden van dit prestigeproject. Een groeiend aantal van hen heeft ingezien hoe groot de risico’s zijn en heeft, door voortschrijdend inzicht, stelling genomen tegen deze plannen. Wij hopen dat nog velen zullen volgen.

Nog een keer wat opmerkelijke, zaken en feiten op een rijtje gezet:

  • Jaren geleden is uit de gemeentelijke duim gezogen dat Kampen zal groeien tot 60.000 inwoners.
    De jongste prognose geeft voor het jaar 2040 het getal 54.000 inwoners aan. Tegen die tijd is ook in Kampen de bevolkingskrimp al toegeslagen.
  • De bevolkingsgroei van Kampen is al jaren kleiner dan men hoopte.
  • Binnen de stadsgrenzen van Kampen en de kleine kernen is nog plek voor ruim 3.500 woningen. ( ong. 8.000 mensen )
  • Het getal van 1.100 woningen  voor de regionale woningbehoefte komt uit een bestuurlijk overleg en is nooit in een openbare vergadering aan de orde gesteld.
  • De haast waarmee de geplande woningbouw wordt doorgedrukt doet ons vrezen dat spoedig vanuit het Drontermeer landinwaarts gegraven gaat worden voor de waterpartij en dat ook de enorme klimaatdijk zal worden aangelegd. Een geweldige inbreuk in dit eeuwenoude landschap. En wellicht komt er nooit een bypass! Of pas in het jaar 2022.
  • Er is de Kampenaren altijd voorgespiegeld dat de bypass er moest komen voor de veiligheid van de stad. Dat blijkt niet zo te zijn. Misschien wordt Kampen door de bypass zelfs wel onveiliger.
  • De zeldzame roerdompen en grote karekieten zullen zeker niet blij zijn met de 1.100 aanlegsteigers voor al die waterscooters en motorboten.
  • Op 21 febr. 2008 werd in de raadsvergadering het volgende vastgesteld: ; ‘ De omvang van het te ontwikkelen gebied bepaalt de raad aan de hand van de tweejaarlijkse monitoring van relevante ontwikkeling.’ Nu op 9 dec. 2009, bijna twee jaar later, is het voorontwerp-bestemmingsplan klaar zonder dat er monitoring is geweest. Een slechte zaak!
  • In de informatie naar de burgers over het project stond o.a.: de ontwikkeling van de klimaatdijk bevat de volgende elementen: - eerherstel oude Zwartendijk met een nieuw nat achterland. Hoe verzint men het! En ook nog, voor ons helemaal nieuw: - woongebied als nieuwe woonkern, niet als uitbreidingswijk van Kampen. Dus een complete ‘Blauwe Stad.’
  • Wat vindt de grutto van deze plannen? Een gedicht:  WEG IS WEG  ( zie hier onder )


Afsluitend, willen wij nog eens benadrukken, dat er in onze stad weinig draagvlak is voor dit ambitieuze project. Ruim twee jaar geleden werden in korte tijd 9.000 handtekeningen opgehaald tegen woningbouw over de Zwartendijk. De meeste Kampenaren houden van dat ruime, open gebied. Zij willen daar geen rood voor groen.
 
En dan de grote vraag: Wat kost dit Kampen? Antwoord: 136 milj. euro!! Vanaf  2010 betaalt Kampen een rente van 1,5 milj. euro per jaar!

Tot slot nog dit: Wethouder Boerman noemde het onlangs uitgekomen CPB – rapport ‘achterhaald’. Ja, de waarheid kan soms hard aankomen. Maar weet u wat echt achterhaald is? Dat zijn bestuurders die in hun denken maar blijven uitgaan van groei, groei, groei en nog eens groei!

Ons advies aan de gemeenteraad van Kampen: wacht in ieder geval met het nemen van beslissingen in deze complexe zaak tot na het jaar 2015, want er zijn nog zoveel onzekerheden, twijfels, risico’s en vraagtekens.

Voorzitter, onze dank, dat wij hier het woord mochten voeren.


namens  Stichting Werkgroep Zwartendijk
Reijer van’t Hul


WEG IS WEG

er zit een grutto op een nest
midden in ’t weiland; Zwartendijk west
de grutto denkt: 'ik ben lang niet gek;
hier heb ik toekomst; dit is mijn plek'

echter, zo denkt ook menig mens:
'daar wonen is mijn liefste wens'
de mens heeft macht en ’t grote geld
dus de arme grutto ruimt het veld

de bouwvakkers gaan aan de slag
en op een mooie lentedag
verhuist de familie Van de Steg
naar ’t huis nummer twee aan de Gruttoweg

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!