Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, May 2, 2024

Nieuws archief   


“Achterhaald” of juist actueel? CPB oordeelt vernietigend over IJsseldelta-Zuid - maandag 7 december 2009

Komende woensdag 9 december buigt de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling zich voor het eerst over het “Voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid”.
De Werkgroep Zwartendijk zal daar uiteraard zichtbaar en hoorbaar aanwezig zijn! Zichtbaar (buiten) met een levensgroot bord met een pakkende tekst + afbeelding en hoorbaar in de vorm van een officiële inspraakactie van 5 minuten van voorzitter Reijer van ’t Hul.
Alle raadsfracties hebben inmiddels een mail ontvangen waarin de werkgroep hen oproept om inzage te eisen in de bestuursovereenkomst over IJsseldelta-Zuid die is opgesteld door Rijk, Provincie en Gemeente. BenW hebben deze bestuursovereenkomst namelijk niet aan de raadsleden toegezonden. Dit ondanks de bewering van BenW dat alle informatie over dit project beschikbaar en openbaar is.


De afgelopen week stond de Stentor/Nieuw Kamper Dagblad vol met berichten over het zojuist verschenen CPB-rapport dat een vernietigend oordeel uitspreekt over de (vervroegde) aanleg van een blauwe bypass met woningbouw. Opmerkelijk was dat wethouder Boerman het rapport afdeed als “achterhaald” en stelde dat  het niet eens aandacht gaf aan de quickscan “Toekomstvastheid van de hoogwatergeul in de IJsseldelta”, terwijl deze quickscan ruim wordt geciteerd in het CPB-rapport en in de literatuurlijst is opgenomen. De heer Boerman verwees naar een brief van 1 december van Staatsecretaris Huiznga van VenW en stelde veel vertrouwen te hebben in deze brief omdat die geschreven was na het verschijnen van het CPB-rapport.
Nog opmerkelijk is het feit dat Staatssecretaris Huizinga van VenW op donderdag 3 december niet op de hoogte bleek van het CPB-rapport toen een Kamercommissie vergaderde over de voortgang van het “Ruimte voor de rivier”-programma. In verlegenheid gebracht door SP-kamerlid Paulus Jansen (zie diens weblog) zegde ze toe dat ze over enkele weken met een “gedegen reactie” zou komen op het haar onbekende CPB-rapport.

Ter inleiding op het CPB-rapport
Maandag  30 november jl. is een KostenBatenAnalyse (KBA) van het CPB verschenen over de bypass bij Kampen (klik hier voor het rapport) De vraag die het CPB beantwoordt is “of een project naar verwachting bijdraagt aan de maatschappelijke welvaart (in brede zin)”. De kwalificaties van het CPB van de 16 (op verzoek van het kabinet) getoetste projecten lopen uiteen van gunstig via licht ongunstig of gemengd tot ongunstig. Zes van de 16 projecten worden beoordeeld als “ongunstig”. IJsseldelta-Zuid zit daarbij.
De Werkgroep Zwartendijk ziet zijn mening over het bypass-woningbouw-project bevestigd door het CPB en is het eens met het oordeel "ongunstig", zoals dat in de samenvatting en op blz 9 wordt gegeven.
Al sinds zijn oprichting in 2007 heeft de Werkgroep Zwartendijk zware kritiek op de plannen voor woningbouw in het gebied "IJsseldelta-Zuid" Eind 2007 haalde de werkgroep 9000 handtekeningen op tegen deze woningbouw. De Kamper gemeenteraad (Kampen telde in 2006 25.000 stemmers!) was doof voor dit geluid! Vanaf maart 2009 heeft de Werkgroep keer op keer gewezen op de risico's van het "badkuipeffect", dat ontstaat als de bypassdijken worden aangelegd. Ook hebben we meermalen de onverantwoord grote bestuurlijke haast aan de kaak gesteld, op deze site en in de pers.

Het CPB/ de KostenBatenAnalyse in grote lijnen:
Het CPB-rapport oordeelt als volgt over de aanleg van een blauwe bypass en woningbouw:
- het is prematuur (blz 149), niet effectief (blz 153) en te duur (blz 150),
- hoewel te verdedigen voor de aanleg van nieuwe natuur verstoren de  bypassvarianten het landschap, zowel door de dijken als door de op dijken geprogrammeerde woningbouw (blz 151),
- de voor de veiligheid noodzakelijke aanpassing van de andere dijken + waterkering in en om Kampen-stad (badkuipeffect!!!) ontbreekt, terwijl die zeer kostbaar wordt geacht (blz.152-153)
- het is de vraag of de blauwe bypass werkt (blz.154 onderaan)
- het bypassplan voldoet niet aan de eisen van het Nationaal Waterplan (blz 155).

Op blz 159 lezen we het advies van het CPB/PBL aan het kabinet ("Evaluatie aangepaste, onbekende voorstel"):
"In het licht van het voorgaande lijkt het verstandig om geen omwisselbesluit te nemen en de zomerbedverdieping uit te voeren zoals is voorzien in de PKB Ruimte voor de Rivier. Dit lijkt onder alle omstandigheden een ‘geen spijt’ maatregel. In een later stadium kan dan alsnog worden gekeken naar het eventuele nut van een bypass, rekening houdend met:
- Nieuwe veiligheidsnormen waarover het kabinet in 2011 wil besluiten;
- De sterke stijging van de schade bij overstromen als gevolg van compartimentering en de gevolgen die dat moet hebben op de veiligheidsnorm en de uitvoering van de dijken;
- De omvang van de verhoging van het peil op het IJsselmeer;
- Actuele inzichten rond de rivierafvoeren en mogelijkheden voor een andere afvoerverdeling;
- Andere mogelijkheden om gewenste veiligheidsverbeteringen tot stand te brengen.
Het nu versneld uitvoeren van een bypass, naast de zomerbedverdieping, voldoet niet aan de voorwaarde van effectiviteit en lijkt gelet op alle genoemde onzekerheden ook niet efficiënt. Of een gefaseerde aanleg van slechts een deel van plan 1b nu efficiënt is, bijvoorbeeld de woningbouw benoorden de Hanzelijn, is bij gebrek aan informatie niet beoordeelbaar." (blz 159)

Het CPB schetst het volgende alternatief voor de uitvoering van het plan IJsseldelta-Zuid. Werk het "referentiescenario" verder uit. Dat komt neer op zomerbedverlaging voor 2015, gevolgd door uiterwaardmaatregelen - dan zijn de investeringskosten duidelijk het laagst. (blz 148).


« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!