Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, April 25, 2024

Nieuws archief   


Nieuw onderzoek naar waterveiligheid - woensdag 29 april 2009

De Provincie Overijssel heeft bureau HKV opdracht gegeven het onderzoek "Bypass Kampen, overstromingsberekeningen" te actualiseren. Dit rapport werd in 2006 opgesteld in opdracht van Waterschap Groot Salland.
Dat is mede te danken aan het feit dat de Werkgroep Zwartendijk het rapport uit 2006 in de openbaarheid heeft gebracht op de informatieavond over de Bypass op 24 maart.

Bakzeil gehaald of wijs besloten?
De reactie van gedeputeerde Rietkerk en wethouder Boerman luidde toen nog: "De invloed van de bypass (het zogenaamde badkuipeffect) op de toename van de schade, getroffenen en slachtoffers (bij een dijkdoorbraak) ten opzichte van een situatie zonder bypass is relatief beperkt."
Blijkbaar zijn de bestuurders de afgelopen weken toch tot het inzicht gekomen dat aanvullend onderzoek noodzakelijk is.

Onderzoeksopzet is gemanipuleerd
Het is wijs om het onderzoek uit 2006 te actualiseren, meent de Werkgroep Zwartendijk. Er zit echter wel een addertje onder het gras en dat is de volgende zin uit het persbericht: "Ook werd in 2006 nog uitgegaan van aanzienlijk meer woningen (nu: 3800 en toen: ruim 9000) en een grotere bevolkingsgroei van Kampen, dan waar nu rekening mee wordt gehouden."
Tot op de dag van vandaag houden bestuurders rekening met een bevolkingsgroei van Kampen (in 2030) tot 57.000-60.000 inwoners. De gemeente gaat in de Structuurvisie uit van de bouw van 6000 woningen tot 2030. Het gebied tussen Hanzelijn en Flevoweg is (nog steeds) gereserveerd voor woningbouw, dat besloot de gemeenteraad in februari 2008. Het is dus oneerlijk om deze door de bestuurders zo gewenste bevolkingsgroei en geplande woningen uit het onderzoek te laten omdat dat nu beter uitkomt. Als in 2030 een IJsseldijk mocht doorbreken en als dat gebied tussen Hanzelijn en Flevoweg/N307 is volgebouwd, dan komen daar mensen in de knel en zal schade aan de woningen optrden.  Manipuleren van een onderzoeksopdracht heet dat! De Werkgroep Zwartendijk wil dat bureau HKV een eerlijke onderzoeksopdracht krijgt!
 
Bart Zeven, namens de Werkgroep Zwartendijk.

[Klik hier] om het persbericht te downloaden (pdf).

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!