Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 26, 2024

Nieuws archief   


Rietkerk in verlegenheid, Kampen door Bypass minder veilig - woensdag 25 maart 2009

Kampen, dinsdagavond 24 maart heeft de Stichting Werkgroep Zwartendijk tijdens een informatieavond over IJsseldelta-zuid voor grote opschudding gezorgd. Na een verhaal van de Projectleider van de Projectorganisatie IJsseldelta-zuid kwamen er vragen uit de zaal over het zogenaamde “badkuipeffect” dat optreedt als de IJsseldijk of de dijk van de Bypass aan Kamperzijde doorbreekt. In het door bureau DHV in 2006 opgestelde PlanMER Hoofrapport wordt over de schade en het aantal slachtoffers alleen opgemerkt dat deze met factor 2 tot 5 toenemen na de aanleg van de bypass. Het onderliggende rapport van bureau HKV bevat de precieze cijfers.
De Werkgroep Zwartendijk heeft deze cijfers boven tafel weten te krijgen en ze gisteravond in de zaal van het Stadhuis gepresenteerd in bijzijn gedeputeerde Rietkerk en wethouder Boerman. De boodschap “Kampen wordt niet veiliger door de bypass, wat de heer Rietkerk verder ook beweert” kwam hard aan. Bestuurders en ambtenaren werden zichtbaar nerveus en de heer Rietkerk wist geen andere reactie te geven dan “Waterveiligheid is een rijkstaak” en “De cijfers zijn mij onbekend, de heer Zeven zal een reactie krijgen van de heer Otten van de Projectorganisatie”. Beide reacties zijn strijdig met eerdere uitlatingen van de heer Rietkerk die telkenmale beweert dat je “met waterveiligheid niet kunt spotten”. Het publiek bleef de rest van de avond dan ook twijfelen aan het waarheidsgehalte van de woorden die de voorlichters en ambtenaren spraken. Op de belangrijke mededeling dat de regio in 2013 begint met de aanleg van bypass (sloot) en dijken en dat het Rijk dan in 2016-2018 de ‘kunstwerken’ gaat aanleggen, zodat de sloot/bypass pas in 2018 in verbinding staat met de IJssel, werd door de zaal dan ook niet gereageerd.
Hieronder de ‘vergeten’ (werkgroep Zwartendijk) dan wel de “ons onbekende” (Rietkerk) cijfers:  

Overstromingsrisico’s voor Kampen voor en na aanleg van de Bypass: schade en slachtoffers

Doorbraak bij Kampen stadsfront nu (in 2009):
schade Kamperzijde 380 miljoen euro
aantal getroffenen Kamperzijde: 19000
aantal doden Kamperzijde: 110
 
Doorbraak bij Kampen stadsfront na aanleg bypass (vanaf 2015-2018):
schade Kamperzijde: 1,25 miljard euro
aantal getroffenen Kamperzijde: 40000
aantal doden Kamperzijde: 460
 
Doorbraak in de bypass-dijk, Kamperzijde (vanaf 2015-2018):
schade Kamperzijde: 1,4 miljard euro
aantal getroffenen Kamperzijde: 42000
aantal doden Kamperzijde: 530
 
Dit zijn aanvullende cijfers bij PlanMER Hoofdrapport  (2006 DHV/projectorganisatie IJsseldelta-zuid, te vinden op www.ijsseldelta.info (zoek in pdf-bestand p.121-122)

n.b. M.b.v. kaartjes [ klik hier ] is in beeld gebracht hoe de 'badkuip van Kampen' volloopt na een dijkdoorbraak. Het badkuipeffect is te verklaren uit het feit dat het water na aanleg van de bypassdijken niet verder kan stromen in de richting van Elburg (wat nu nog wel kan).

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!