Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 26, 2024

Nieuws archief   


Zienswijze op “Kampen, Structuurvisie 2030” - maandag 5 januari 2009

De Werkgroep Zwartendijk heeft op 22 december 2008 een zienswijze op de Structuurvisie ingediend bij de gemeente. Deze zienswijze ligt in het verlengde van de eerder ingediende zienswijzen op andere officiële gemeentelijke en provinciale plannen. Opnieuw dus veel aandacht voor de bevolkingscijfers en andere uitgangspunten onder al deze plannen. Nieuw is dat mooi kon worden aangesloten op een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat stelt dat de verrommeling in Nederland niet kan worden gestopt als het Rijk dat overlaat aan de gemeentes. Kampen laat – dat was ook niet anders te verwachten! - in deze structuurvisie zien dat de verrommeling gewoon doorgaat. In maart 2009 wordt de structuurvisie in de gemeenteraad behandeld. Hieronder volgt kort de inhoud van onze zienswijze, verwoord in een "Tot  slot". Wie de hele tekst wil lezen, moet hier klikken.


De Gemeente en Kuiper Compagnons hebben hard gewerkt aan dit fraai uitgegeven boekwerk. De Werkgroep Zwartendijk heeft daar waardering voor! Tegelijkertijd moet de Werkgroep constateren dat deze Structuurvisie te zeer het naoorlogse idee van groeien en bouwen als uitgangspunt heeft genomen. We zien dat op de volgende onderdelen tot uiting komen:


- Paragraaf 2.3  "Opgaven" mist op essentiële onderdelen een goede onderbouwing: - er worden geen (actuele) bevolkingsprognoses gehanteerd en er wordt te weinig rekening gehouden met de werkelijke bevolkingsontwikkeling van de stad tussen 2003-2009; - er wordt niet uiteengezet welke aantallen woningen gerealiseerd kunnen worden op inbreidingslokaties, op uitbreidingslokaties ten oosten van de N50 en op uitbreidingslokaties ten westen van de N50; - er wordt geen rekening gehouden met de woningbouwplannen van omliggende gemeentes.

- Wat betreft de bedrijventerreinen en de kantoorruimte worden de criteria van de SER-ladder niet aangehouden en wordt te weinig rekening gehouden met in de buurgemeentes aangelegde en aan te leggen bedrijventerreinen – de SER-ladder bevat criteria die overigens ook voor woningbouw zouden moeten gelden, zoals het Ministerie van VROM wenselijk acht.

- De sinds voorjaar 2008 zichtbare stagnatie in de groei van de glastuinbouw en het Provinciale besluit om in te zetten op glastuinbouw in Luttelgeest worden niet genoemd; evenmin wordt aandacht besteed aan mogelijke alternatieven.

- Onduidelijk is wat de Gemeente gaat doen, mocht de bypass niet doorgaan of toch groen worden (i.p.v. blauw).

- De Structuurvisie formuleert geen landschapsbeleid.

- Er is te weinig aandacht voor het welbevinden van de burger in relatie tot de groene ruimte om hem heen.

De Stichting Werkgroep Zwartendijk verzoekt de Gemeenteraad deze Structuurvisie daarom op bovengenoemde onderdelen te wijzigen en aan te vullen. Graag wordt de Stichting in de gelegenheid gesteld bovenbeschreven zienswijze in de Gemeenteraad toe te lichten.

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!