Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 19, 2024

Nieuws archief   


Werkgroep Zwartendijk dient zienswijze in tegen Provinciale Streekplanherziening. - vrijdag 16 mei 2008

De Stichting Werkgroep Zwartendijk heeft een zienswijze ingediend tegen wat officieel heet de “Partiële herziening IJsseldelta-Zuid voor de integrale gebiedsontwikkeling”, die de uivoering van het Masterplan IJsseldelta Zuid (van augustus 2006) wettelijk en ruimtelijk mogelijk moet maken.

Hieronder volgen de argumenten van de Stichting, Klik hier om de complete zienswijze plus bijlagen te downloaden (zip-file).

- 1 het in paragraaf 4.5.2.1.3 van de “Partiële herziening” en de in paragraaf 2.4.2  van de PlanMER opgenomen streefcijfer voor een groei van Kampen tot  60.000 inwoners is een mythe

- 2 De mythe van 60.000 inwoners in 2030 is aantoonbaar onjuist; in plaats van 3550 kunnen er 4900 nieuwbouwwoningen in Kampen ten oosten van de N50 worden gerealiseerd; woningbouw in het gebied tussen Bypass en Hanzelijn is derhalve onnodig.

- 3 In Hoofdstuk 2 (Beschrijving van relevante ontwikkelingen), paragraaf 2.1 (Het masterplan IJsseldelta-Zuid) staat in de laatste zin te lezen: “Tussen 2012 en 2025 vindt de woningbouw geïntegreerd met de bypass plaats.” Deze bewering staat op zeer gespannen voet met de het Kamper raadsbesluit betreffende de Structuurvisie (van 21-2-2008). Daar staat in het aangenomen “amendement uitbreidingsrichting”  namelijk dat
1 Het gebied grenzend aan het Stationsgebied (“Bisschopsmijter”) en gelegen tussen de Hanzespoorlijn en bypass wordt aangemerkt als te ontwikkelen gebied.
2 De omvang van het te ontwikkelen gebied bepaalt de raad aan de hand van de 2 jaarlijkse monitor van relevante ontwikkelingen” (onderstreping van mij)

- 4 de in paragraaf 4.5.2.1.3 van de “Partiële herziening” als noodzakelijk beschreven woningbouw ten behoeve van Zwolle in het gebied tussen bypass en Hanzelijn is overbodig – zowel de Primosprognoses als de CBS-prognoses als de PEARL-prognoses van het RPB als de scenario’s  van Bureau Companen voor autonome groei en voor een aanhoudend vertrekoverschot voor Kampen komen uit op beduidend lagere cijfers. Bbestuurders moeten dus niet langer inzetten op forse groei, maar op bescheiden groei en zij moeten hun ambities richten op de ontwikkeling van een groene en blauwe natuur ten westen van de N50.

- 5 het forse woningbouwtempo in Kampen ten oosten van de N50 en de plannen voor (extra) woningbouw in de bypass zet de sociale cohesie in Kampen onverantwoord onder druk en plaatst potentiële bewoners van het gebied tussen bypass en Hanzelijn in een isolement

- 6 Kampen (en IJsselmuiden) zijn steeds op concentrische wijze gegroeid en uitgebreid. Daardoor is de IJssel het hart van de stad gebleven – een functie die verder versterkt zou moeten worden. Uitbreiding met woningen langs de bypass  creëert een soort wormvormig aanhangsel aan de stad, versterkt daarmee fysiek het onder punt 5 genoemde isolement en ondermijnt daarmee de waardering en de mogelijkheden van (bouwen aan) de “mooiste rivier van Europa”.
Niet bouwen aan de bypass zorgt voor het behoud van de schitterende groene en waterrijke omgeving om de stedelijke kern van Kampen heen.

- 7 de in paragraaf 4.5.2.1.3 van de “Partiële herziening” voorziene woningbouw ten behoeve van Zwolle in het gebied tussen bypass en Hanzelijn is vanuit oogpunt van natuur en milieu schadelijk en ongewenst.

- 8 9000 Kampenaren van 16 jaar en ouder hebben zich middels het zetten van een handtekening uitgesproken tegen bouwen over de Zwartendijk (en daarmee dus ook tegen bouwen in de “oksel”) . Deze handtekeningen zijn opgehaald in twee weekends en de tussenliggende week in oktober 2007. Het aantal van 9000 komt overeen met ruim 1/3 van het aantal stemmers bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.

De Stichting Werkgroep Zwartendijk verzoekt  de leden van de Provinciale Staten van Overijssel het ontwerp Partiële herziening IJsseldelta-Zuid voor de integrale gebiedsontwikkeling niet vast te stellen.

Bart Zeven woordvoerder 

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!