Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Wednesday, April 24, 2024

Nieuws archief   


Misgelopen! - woensdag 26 maart 2008

Woensdag 26 maart 13.30 uur stond een deel van de Werkgroep Zwartendijk klaar om Minister Gerda Verburg van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit op Kampereieland aan te spreken. Ze had een rondvaart en een presentatie gehad van onze notabelen Oosterhof, Boerman en Rietkerk door de IJsseldelta, waar natuurlijk ruim aandacht was voor alle wilde plannen van Gemeente en Provincie om in en aan de Bypass woninigen te gaan bouwen, waar niemand om verlegen zit. De werkgroep was niet uitgenodigd maar had wel een keiene demonstratie gepland rondom het “persmoment” dat bij dergelijke PR-shows hoort om de minister het andere geluid uit de kamper samenleving te laten horen.
Wat bleek? Minister Verburg was eerder vertrokken om in de Tweede Kamer een speodebat bij te wonen.
We hadden Gerda Verburg graag ons tegengeluid laten horen. Nu moet ze het doen met onze via de Post gestuuurde nota “Een dijk te ver” en een tevoren geschreven brief.

De brief aan de minister volgt hieronder: 


Kampen, 26-03-2008


Geachte mevrouw Verburg,

Vandaag heeft u een bezoek gebracht aan onze  mooie IJsseldelta. Het moet voor u bijzonder zijn om Kampen en de omgeving van de stad weer te zien. U heeft hier jaren gewoond en gestudeerd en u zult hebben gezien hoe de stad en omgeving veranderd zijn ten opzichte van 1980. Wellicht heeft u ook met enige verbazing gekeken naar alle grote veranderingen in het buitengebied van onze kleine Hanzestad: een doorgetrokken N50 met de Eilandbrug over de IJssel; een  Zuiderzeehaven en een nieuw industrieterrein; een nieuwe spoorlijn en ‘kunstwerken’ in aanbouw. En dan zijn er nog de plannen voor een hoogwatergeul (bypass) en een voor Kamper begrippen onafzienbare zee aan nieuwbouwwoningen.
U kent ongetwijfeld de Zwartendijk – misschien heeft u er nog hard gelopen – en als u die vandaag heeft bezocht, zal het u weer zijn opgevallen hoe mooi ruim, weids en groen het gebied aan de westzijde is. Voor veel Kampenaren is deze dijk en het aangrenzende buitengebied zeer waardevol. U kent echter de plannen van gemeente en provincie om ‘over de Zwartendijk’ te gaan bouwen, in het kader van de “integrale gebiedsontwikkeling van de IJsseldelta-Zuid”. Dan kunt u ook bedenken dat deze plannen in feite de doodsteek zijn voor deze 13e eeuwse dijk: achter een dijk hoort ruimte te zijn, ruimte voor water, weiden en polders!
Voor ons Kampenaren is het gebied over de Zwartendijk onze “achtertuin”. In deze achtertuin maken onze kinderen voor het eerst kennis met de natuur: ze zien koeien grazen, paarden en schapen lopen, ze horen de roep van de kievit en de grutto, ze zien het leven in de kolken en de sloten en ze zien hoe de boeren in het gebied hun brood verdienen.
In deze ‘achtertuin’ van Kampen wil de Netwerkstad Zwolle-Kampen 800 tot 1100 woningen gaan bouwen. Een bouwproject dat ruim een derde deel van het gebied over de Zwartendijk zal gaan verstenen. De basis onder deze bouwplannen wordt gevormd door achterhaalde prognoses die uitgingen van een bevolkingsgroei in Kampen van 49.000 in 2005 tot 60.000 inwoners in 2030. Later opgestelde prognoses (de u bekende Primos-prognoses) zijn het afgelopen jaar voor zowel Kampen als Zwolle stevig in neerwaartse richting bijgesteld: voor beide steden ging het om een substantiële daling van ruim 7.000 inwoners per gemeente. Dat betekent dat er 7000 woningen minder nodig zijn dan aanvankelijk gedacht. Prognoses van het CBS en het RPB laten nog weer lagere aantallen toekomstige inwoners zien voor de beide steden (zie ook de aangehechte bijlage met RBP-cijfers).
Namens (in ieder geval) 9000 Kampenaren vraagt de Werkgroep Zwartendijk u om uw invloed aan te wenden en woningbouw in het gebied tussen bypass en Hanzelijn af te keuren. U  heeft immers ook uw handtekening gezet onder de op 27 maart 2007 verzonden brief aan de Tweede Kamer Prioriteiten Milieu en Ruimte, waarmee u aangaf actief te willen streven naar “Mooi Nederland”.
Dit is uw kans! Laat Kampen alstublieft onderdeel blijven van dit “Mooie Nederland”.
Geef de Kamper kinderen blijvend de kans om in het Zwartendijkgebied hun eerste stappen te zetten naar een bestaan als natuur- en milieu-bewuste burgers, zoals u en uw collega’s Cramer en Plasterk (en wij) ze graag zien (blijkens de nota “Kiezen, leren, meedoen). Laat ze daar oog krijgen voor de schoonheid en de biodiversiteit van dit eeuwenoude poldergebied. Als de Blauwe Bypass zou worden aangelegd zou de aanleg van “natte natuur” daar zelfs een waardevolle bijdrage aan kunnen leveren, maar niet als die “natte natuur” verstopt wordt achter honderden woningen!

Als herinnering aan ons bliksembezoek aan u en als tegenwicht voor alle woorden die u vandaag van onze burgemeester, onze wethouder en onze gedeputeerde heeft gehoord over groei, kansen en “integrale gebiedsontwikkeling” biedt de Werkgroep Zwartendijk u de nota “Een dijk te ver” aan, die een andere visie beschrijft op de ontwikkeling van Kampen en IJsseldelta-Zuid.  Al is de nota inmiddels op enkele onderdelen achterhaald, ze bevat cijfers, beelden en inzichten die u hopelijk overhalen met een andere blik te kijken naar het Zwartendijkgebied en u een mooie stad in een mooie omgeving voor te stellen. De foto’s in de nota laten u nog eens zien hoe mooi het gebied is.


Namens de Werkgroep Zwartendijk, Bart Zeven (woordvoerder)

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!