Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 26, 2024

Nieuws archief   


Het kompas - maandag 3 maart 2008

Donderdag 14 februari 2008 heeft de Gemeenteraad, met grote meerderheid, de ontwikkelingsrichting Structuurvisie Kampen 2030 goedgekeurd.
Weliswaar is een deel van het zwartendijkgebied (voorlopig) gered, de 'oksel', het gebied tussen de hanzelijn en de toekomstige bypass, is letterlijk 'vogelvrij' verklaard. Hiermee is voorbij gegaan aan de mening van een groot deel van de Kamper bevolking: niet bouwen over de Zwartendijk!

Al peinzend over het hoe en waarom was het opeens duidelijk; het kompas.
De metafoor van het kompas heeft een centrale rol gespeeld in de motivering van de ontwikkelingsrichting van de structuurvisie. En daar is het misgegaan. Het kompas is van oudsher zeer betrouwbaar maar, is de richting eenmaal bepaald, dan is er nog maar één denkbare route naar het einddoel: een rechte lijn. Wordt van die lijn afgeweken, dan is het kompas als navigatiemiddel waardeloos geworden. Het kompas ontwikkelt niets, zoekt geen richting, maar geeft deze slechts aan.

Hoe zou het gegaan zijn als niet het kompas, maar een TomTom zou zijn ingezet? Zeker zo betrouwbaar, maar veel flexibeler in het gebruik. Met de auto over de snelweg, via Zwolle of misschien wel Dronten, met de fiets of zelfs wandelend. Een interessante zijweg in slaan is geen probleem, de TomTom past de route probleemloos aan. Terwijl je ontspannen geniet van de omgeving word je door een vriendelijke stem van goed onderbouwde informatie voorzien. De nieuwste modellen waarschuwen zelfs al voor obstakels ruim voordat deze problemen veroorzaken.

Is misschien voor het kompas gekozen omdat de geplande wijken nog niet op de digitale kaarten te vinden zijn? Feit is dat de overgrote meerderheid van de raad blind vaart op het kompas.

Hoe anders is dit met de Kamper bevolking, zeker 9.000 inwoners gebruiken een TomTom. Zij verkennen wèl alternatieve routes, luisteren wèl naar afwijkende meningen en dragen waar mogelijk nieuwe ideeën aan.

Hopenlijk is voor de eerstvolgende monitoring van demografische- en andere ontwikkelingen het kompas vervangen door een TomTom, anders ben ik bang dat Kampen de weg voorgoed kwijt zal zijn.

Dik Hendriks

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!