Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, March 29, 2024

Nieuws archief   


Krimp, (k)ramp of kans - maandag 3 maart 2008

Het is niet de vraag of de bevolking in Nederland gaat krimpen, de vraag is alleen wanneer en hoe snel dit zal gaan...
Natuurlijke groei is er al jaren niet meer we moeten het dus hebben van een immigratie-overschot Het is maar de vraag hoelang die positief blijft, tal van landen om ons heen hebben het probleem onderkend en vissen in dezelfde, steeds kleiner wordende, vijver.

Dit is natuurlijk slecht nieuws, bestuurders in Nederland denken sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw slechts in termen van groei. Stilstand, laat staan krimp, is achteruitgang. Groeien is dan ook het devies en als alle bouwplannen die in Nederland op de tekentafels liggen doorgaan kunnen we op termijn tegen de 20 miljoen inwoners kwijt.
Hoezo krimp of moet ik zeggen bekrompen?

Hoe zit het met Kampen? Blijven wij, tegen beter weten in, groeien? Reizen de randstedelingen massaal af richting Kampen?, onderweg Almere, Zeewolde, Lelystad en Dronten passerend waar vele tienduizenden woningen worden gerealiseerd, al dan niet in, op of aan het water gesitueerd?
En de zwollenaren? Zwolle, ook geconfronteerd met een flink naar beneden bijgestelde bevolkingsontwikkeling zal ongetwijfeld meegaan in de strijd om de inwoner, een strijd waarin elke groei-beluste gemeente in Nederland zich zal storten. Een strijd die overigens geen winnaars kent, de ontwikkelingen zijn onvermijdelijk en ook Kampen zal die dans niet ontspringen.

Het toeval wil dat kampen net bezig is een visie te ontwikkelen tot 2030. Een gouden kans zou je zeggen. Accepteer het onvermijdbare en ga op zoek naar de kansen. Hou de stad compact, de inwoners dicht bij de voorzieningen, voorkom zo leegstand en verpaupering in de bestaande wijken en creëer geen infrastructuur die op termijn als een molensteen op de begroting drukt. Richt alle energie op de bestaande problemen, vind o.a. een creatieve oplossing voor al het blik in de binnenstad, richt de 'gouden' pijlen niet op een blauwe bypass, waardoor de pleziervaart voornamelijk 'langs' Kampen zal varen, maar ontwikkel een ambitieus toeristisch plan, Kampen heeft zoveel te bieden. En als laatste, behoud de groene ruimte die er nog is want dat zou over 20 tot 30 jaar wel eens hét argument voor velen kunnen zijn om in Kampen te komen wonen...

Dik Hendriks

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!