Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, April 25, 2024

Nieuws archief   


Argumenten voor een groene gemeente Kampen - vrijdag 18 januari 2008

Argumenten tegen het bouwen over de Zwartendijk

1 Kampen is een prachtige stad in een hele mooie groene omgeving.

2 Kampen groeit nauwelijks: de laatste 5 jaar zijn er 483 inwoners bijgekomen. Het Ruimtelijk Plan Bureau en het Centraal Bureau voor Statistiek voorzien een bevolkingsgroei met 3000 zielen tot 52.500 inwoners in 2025.

3 Voor zowel de gemeente Kampen als Zwolle is de bevolkingsprognose (de zogenaamde PRIMOS-prognose) net met 2 x 7.000 inwoners naar beneden bijgesteld: bouwen voor Zwolle is daarmee overbodig geworden.

4 Kampen verwaarloost het wonen aan “de mooiste rivier van Europa”. Het laat enorme terreinen aan de IJssel braak liggen en verkrotten. Dat geldt voor de omgeving van het huidige station, voor de lege plekken achter Brunnepe/de Riete en voor plekken als de Oude Bovenhavenstraat-IJsselzicht. Het Van Heutzplein is meer een veredelde parkeerplaats dan een bruisend plein aan de levensader van Kampen.

5 De komst van de Hanzelijn zal niet leiden tot een vraag naar nieuwe woningen vanuit de randstad: Almere gaat 60.000 woningen, Lelystad bijna 9.000 en Dronten bijna 4000 bouwen.

6 De bypass gecombineerd met woningbouw over de Zwartendijk sluit de Kampenaren op een stedelijk eiland op: de groene ruimtes worden alleen nog maar groene binnenruimtes.

7 De gemeente heeft gekozen voor een blauwe bypass, die duurder is dan een groene: ga geen huizen bouwen om daarmee die duurdere bypass te financieren.

8 Behoud de “sociale cohesie” van de Kamper bevolking: door 1000 woningen te bouwen in het gebied tussen Hanzelijn en bypass en achter de N50/A50 zorgt de gemeente dat deze groep inwoners slecht contact heeft met de andere Kampenaren.

9 Kampenaren hebben hun “groene longen” nodig: het groen om de stad heen geeft ze een gevoel van ruimte en vrijheid en geeft ze de kans om uit waaien en inspiratie op te doen.

10 Kampen moet niet nog meer bedrijventerreinen gaan ontwikkelen, zoals het door de Gemeente gepromote “zorgvuldig scenario” doet ten westen van de N50. Er ligt nog ruim 70 hectare braak en aan de A28 wordt “Bedrijventerrein Hattemerbroek”ontwikkeld

11 De Gemeenteraad moet zijn eigen raadsprogramma serieus nemen en “de demografische ontwikkelingen betrekken bij de woningbouwplanning” (zoals het Raadsprogramma stelt).

12 Kampen moet zijn stad en omgeving niet verder verrommelen, maar een actieve bijdrage gaan leveren aan het creëren van een “Mooi Nederland”, zoals het Ministerie van VROM promoot. Kampen moet niet alleen een mooie stad willen zijn, maar een mooie gemeente.

De argumentenfabriek van de Werkgroep Zwartendijk nodigt u uit om argumenten toe te voegen.

U kunt deze mailen naar info@zwartendijk.nl

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!