Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Wednesday, April 24, 2024

Nieuws archief   


- maandag 5 november 2007

KAMPEN - De foyer van de Stadsgehoorzaal was vrijdagavond te klein om alle belangstellenden voor de politieke debatavond van de Stichting Werkgroep Zwartendijk te herbergen. In dikke rijen stonden de voor- en tegenstanders langs de kant. Onder leiding van Henk Jan Karsten debatteerde het publiek met een zestal forumleden. Voorstanders Theo Rietkerk, Bert Boerman en Janita Tabak namen het op tegen Wijnand Duyvendak, Edy Prick en Bart Zeven, zijnde tegenstanders van de bouw in het natuurgebied.

Na het ten gehore brengen van een fraaie bewerking van het lied '(W)Eiland in de verte' van Boudewijn de Groot stelde Karsten de forumleden in de gelegenheid om in twee minuten hun standpunt samen te vatten voor de aanwezigen. Bert Boerman bracht ter sprake dat het plan niet alleen bestaat uit woningbouw, maar dat gekeken moet worden naar het totale plan. Hij noemt het een unieke kans om 300 hectare natuurgebied aan te leggen.
Bart Zeven wees op de groei van het inwonersaantal dat volgens hem geen aanleiding geeft tot de bouw in het natuurgebied. Bovendien wordt bij ieder groot project in Kampen geroepen dat 'Kampen nu ontsloten gaat worden en zal groeien'. Die groei blijkt er tot nu toe niet te komen en moet daarvoor nu de Zwartendijk wijken?, vraagt hij zich af.

Onrealistisch
Theo Rietkerk meldde dat de Provincie Kampen wil versterken door te investeren in Nationaal Landschap. Hij hekelde het door de Werkgroep Zwartendijk gepresenteerde alternatief om te bouwen op het Haatland en betitelde die plannen als onrealistisch. Hardlopen op de Zwartendijk moet blijven kunnen, maar Kampen moet niet op slot, zo meent de gedeputeerde.

Behoud gebied
Volgens raadslid Edy Prick moeten sentimenten worden uitgesloten bij het nemen van de beslissing. Hij pleitte voor behoud van het gebied. De Bypass is als uitgangspunt genomen en daarbij zijn prachtige plannen ontwikkeld. Dat is het proces omdraaien. Hij vraagt zich af waarom nooit gekeken is naar woningbouw in de richting van Dronten.

Niet te redden
Janita Tabak was 13 jaar geleden een van de actievoerders tegen het doortrekken van de N50. Dat heeft volgens haar niets uitgericht. Nu we toch tegen een aarden wal van de Hanzelijn aankijken die acht meter hoog wordt, is het gebied volgens haar niet meer te redden als weide- of natuurgebied. Kampen moet dit nu maar zien als een kans om er op een andere manier een prachtig gebied van te maken.

Getroffen
Tweede Kamerlid Wynand Duyvendak vertelde getroffen te zijn door de schoonheid en de cultuurhistorie van het gebied. Hij is dan ook voornemens om in Den Haag te proberen te plannen te stoppen. Dit soort conflicten speelt overal in Nederland. Bewoners die vechten voor hun dierbare gebied. In Kampen wordt duidelijk aangegeven dat het genoeg is geweest, zo meent hij.

Cijfers
Genoeg tegenstellingen om in ieder geval van achter de tafels het debat te voeren en dat was dan ook precies wat er gebeurde. In de zaal bleken de voorstanders dusdanig in de meerderheid, dat van een debat geen sprake kon zijn. Het ging vooral om interpretatie van de cijfers en om de vraag of de bevolkingsgroei wel zo voorspelbaar is als bij het maken van de plannen werd gedacht. Ook vragen veel mensen zich af wie de bewoners worden van de woningen die in het natuurgebied gebouwd gaan worden. Veel aanwezigen maakten duidelijk dat men hier de Kamper jongeren nu niet direct ziet wonen, iets wat Janita Tabak als argument aanvoerde.

Verleiden
Volgens Edy Prick heeft Kampen zich laten meevoeren en laten verleiden door mooie plannen. "We hebben ons niet verdedigd en het ontbreekt ons aan eigen ideeën", zo meent hij. Schrijver Jacob Vis kreeg de handen op elkaar toen hij opmerkte dat dit gebied 'geen mooi gebied hoeft te worden, omdat het dat al is."

Niet terug
Of de 9.000 handtekeningen die werden ingezameld de politiek iets te zeggen hebben, was een van de stellingen. Een lichtelijk geïrriteerde Bert Boerman: "We kunnen niet terug, er worden nu verwachtingen gewekt die we niet kunnen waarmaken en die alleen de afstand tussen burger en politiek opnieuw zullen vergroten. De kiezers hadden dit vorig jaar, tijdens de verkiezingen, kunnen en moeten weten. Volgens voormalig gemeentesecretaris Okke Pol kan de politiek zich in dit geval niet verschuilen achter het raadsprogramma.

"Als je 9.000 handtekeningen van burgers inzamelt dan moet je bijstellen en naar de bevolking luisteren."

door Riki van Dorp

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!