Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Saturday, April 20, 2024

Nieuws archief   


De droom van een wethouder: bouwen over de Zwartendijk - dinsdag 5 juni 2007

In het Masterplan IJsseldelta-zuid, dat voorziet in de aanleg van de bypass, “nieuwe natuur” en 4000 tot 6000 nieuwe woningen wordt gesteld dat Kampen in 2030 60.000 inwoners zal tellen. Wijzen de cijfers echt in deze richting of is dat alleen de droom van wethouder Boerman en zijn projectorganisatie? Het verslag van de groei van een droom.

De droom begint
In het Verslag van de Stadsdebatten van 2003 waarnaar wethouder Boerman zo graag verwijst, lezen we onder het kopje “Bebouwing” hoe de droom begint:
“Kampen is in 2030 gegroeid, maar niet overmatig. In veel gesprekken kwamen we uit op een bevolkingsaantal van ongeveer 60.000 inwoners (...). De debat-deelnemers zien het verloop van die groei als een proces van binnen naar buiten (...). Daarbij bestaat ook het besef dat de mogelijkheden binnen het huidige stedelijke gebied niet toereikend zullen zijn om de groei van Kampen op te vangen. Verdere woninggroei zal in 2030 plaatsgevonden hebben richting Zwartendijk of langs het Kamperlijntje.”(blz. 38)
In 2004 zijn de bakens al behoorlijk verzet! Het plan van de bypass heeft het licht gezien en in alle euforie wordt de droom opgewaardeerd. Een zogenaamde “Strategische visie Kampen 2030” ziet het licht. Op blz 10 van dit document lezen we: “Door te kiezen voor het gebied over de Zwartendijk zeggen we ook dat we het gebied langs het Kamperlijntje vrij willen laten. Hiermee willen we voorkomen dat de cultuurhistorisch waardevolle Polder Mastenbroek wordt aangetast”. Dat klinkt natuurlijk prachtig! Maar hoe zit het met de cultuurhistorisch waardevolle 14e eeuwse Zwartendijk en de 17e eeuwse Dronterpolder?

De droom wordt politieke werkelijkheid
Door in juni 2004 de “Strategische visie Kampen 2030” aan te nemen stelt de Kamper Gemeenteraad de droom vast voor alle Kampenaren: “Kortom, Kampen kiest voor een hoogwaardig, bijzonder en compleet stadsdeel over de Zwartendijk, waarbij aangesloten wordt op de realisatie van een bypass (...) en het nieuwe station Hanzelijn”. (blz 12)
Het argument is niet dat de Kamper burgers dat willen, want dat werd niet duidelijk in de stadsdebatten van 2003 of tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen. En het staat ook lang niet vast dat onze stad zo hard groeit.

De droom krijgt droomcijfers
In 2006 heeft bureau Companen voor de Gemeente de groeicijfers tot 2030 in twee scenario’s doorgerekend. Companen schrijft daarover op blz. 2 van de “Quickscan woningbehoefte” het volgende: “Gelet op de recente historie van Kampen waarbij sprake is van een vertrekoverschot (met name de leeftijdsklasse van 25-49 jaar is opvallend) en een beperkte nieuwbouwproduktie, vormen beide scenario’s een grote omslag in de ontwikkeling van de stad.” En bureau Companen heeft gelijk. Terwijl het bureau (in opdracht van de Gemeente?) rekent met een migratiesaldo van nul (dat betekent dat zich evenveel bewoners vestigen in de stad als er vertrekken), blijkt uit de cijfers dat tussen 1994 en 2004 sprake is geweest van een vertrekoverschot van 2117 bewoners (naar Zwolle en de Polders). Wie de website van de Gemeente Kampen bestudeert (www.kampen.nl/digitalebalie/kerncijferskampen) en even belt met de afdeling bevolking ziet in 2002 een vestigingsoverschot van 233 bewoners. In 2003 slaat dat om in een vertrekoverschot van 202 bewoners, in 2004 zelfs van 272 bewoners. In 2005 zit Kampen heel even op een zeer bescheiden vestigingsoverschot van 13 bewoners. Het afgelopen jaar had de stad opnieuw een vertrekoverschot van 236 bewoners.


Het droom-migratiesaldo
Het is dus onjuist om te rekenen met een migratiesaldo van nul, zoals dat in de Quickscan gebeurt, maar dat past wel goed in het droombeeld van ons Gemeentebestuur.
De Quickscan eindigt met een aantal conclusies. In scenario 1 moet het aantal de woningen groeien met 195 woningen per jaar om in 2030 57.000 inwoners te kunnen huisvesten. In scenario 2 (Wethouder Boermans droomscenario) moeten er 240 woningen per jaar gebouwd worden om in 2030 60.000 Kampenaren onderdak te kunnen geven. Conclusie 4 volgt hier letterlijk omdat hierin de bestuurdersdroom zo mooi zichtbaar wordt gemaakt:
“Om de ombuiging naar een sterk vestigingsoverschot te kunnen realiseren zal de wervingskracht van Kampen als vestigingsplaats versterkt moeten worden. Allereerst zal Kampen bewoners moeten zien vast te houden (scenario 1 en 2). Daarnaast komt de grote opgave mensen te werven (scenario 2). Dit geldt zowel voor de vestiging van bewoners als voor de vestiging van bedrijven.”

Wethouder, ontwaak!
De stad is de afgelopen vijf jaar met slechts 442 inwoners gegroeid. Als die trend doorzet, dan telt Kampen in 2030 hooguit 52.000 inwoners en daar is ruimte genoeg voor binnen de huidige stadsgrenzen. Wethouder Boerman, ontwaak uit uw droom! Ga opnieuw rekenen. Zorg eerst voor meer werkgelegenheid. Bouw geen huizen over de Zwartendijk voor mensen die er niet zijn, maar laat de burgers, boeren en vogels (en uzelf!) genieten van dat fraaie stuk groen en die ruimte.

Bart Zeven, woordvoerder Werkgroep Zwartendijk

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!