Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Wednesday, May 1, 2024

Nieuws archief   


Arend Hengeveld “Alles gebeurt lichtvaardig” - vrijdag 26 oktober 2007

“Ik wil daar liever geen huizen tegen komen”


Door: Evert van Voorst

Voormalig raadslid en wethouder van het CDA Arend Hengeveld (1933) zet zich actief in voor behoud van het gebied over de Zwartendijk. Wat beweegt hem en welke alternatieven heeft hij voor ogen?

Hoe serieus moeten we die 8000 handtekeningen nemen?
“De gang van zaken rond de Zwartendijk heeft me diep geraakt. Ik heb zelf langs de deuren gelopen voor handtekeningen. De mensen denken goed na. Ze weten waar ze voor tekenen. Er is geen sprake van een partijpolitieke zaak. De brede massa staat achter behoud van het historische gebied. Het moet een open ruimte blijven. Ik kom daar liever geen huizen tegen. De Zwartendijk betekent veel voor de Kampenaren.”

Maar op sentimenten kun je toch geen beleid baseren?
“Ik vraag u: waarom moeten we alles volbouwen? Er moet aan de westkant van de stad open ruimte blijven om te recreëren. Waarom bouwen voor Zwolle ? De gemeente Bilthoven heeft ook besloten te blijven zoals zij nu is. We moeten de natuurlijke groei van de bevolking opvangen, meer niet. Bekijk die bevolkingsgroei nou eens in historisch perspectief. In 1980 had de stad 30.000 inwoners en nu, 27 jaar later, nog maar 33.000! Vanaf 2030 loopt de groei verder terug.

De massale steun voor de actie wijst erop dat volkspartijen als de PvdA en GemeenteBelang niet weten wat er onder de burgers leeft?
“Dat klopt! Ik denk dat Bert Boerman – wethouder Ruimtelijke Ordening – ook geschrokken is van het grote aantal steunbetuigingen. Bij alle partijen is er wel beweging, ook bij het SGP, maar Jan Wieten en Theo Piederiet met wie ik het altijd goed heb kunnen vinden – beiden van de PvdA – komen niet zomaar op hun standpunt terug. GemeenteBelang heeft het er erg moeilijk mee.”

Het CDA lijkt zich ook te bezinnen?
“Het CDA zal nog wel bij zich zelf te rade gaan. Op de laatste ledenvergadering trok Pieter Treep nogal van leer tegen het college. Als iets sterk leeft onder de bevolking, moet de politiek zich dat aantrekken. Dat geldt ook voor het college. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Zie de gang van zaken rond het ziekenhuis. Achteraf heb ik spijt dat ik toen de acties niet heb gesteund. ”

Stel de prognoses van de gemeente kloppen, waar zet u dan al die huizen neer?
“Als we alle beschikbare plekken, veel met uitzicht op de IJssel eerst eens volbouwen, ook in IJsselmuiden, dan kunnen we nog heel wat jaren vooruit. Er staan nu al 600 woningen te koop!”

Hoe nu verder?
“We – de Stichting Zwartendijk - komen met een rapport Een dijk te ver, waarin we alternatieven presenteren. Vervolgens is er nog een publieke discussieavond. Daarna kijken we wel verder.” Na enige stilte citeert hij Gijsbrecht van Aemstel: “De veldheer wint al veel, al wint hij niet dan tijd.”

Aan het eind van het gesprek vertelt Hengeveld hoe hem een passage uit het openingsgebed van de raadsvergaderingen altijd is bij gebleven: “Leer ons wijsheid en voorzichtigheid.”

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!