Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Wednesday, April 24, 2024

Nieuws archief   


Werkgroep Zwartendijk biedt 9000 handtekeningen en de nota “Een dijk te ver” aan Burgemeester Oosterhof en de raadsleden. - zaterdag 20 oktober 2007

Op woensdagochtend 17 oktober heeft de Werkgroep Zwartendijk bijna 9000 handtekeningen aangeboden aan Burgemeester Oosterhof in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Gemeenteraad van Kampen. Voor de camera’s van RTVOost en de plaatselijke pers hield de burgemeester even een T-shirt met de tekst “Zwartendijk groen, houen zo!” voor de borst om zich zo breed lachend te laten fotograferen en zei voorts respect en bewondering te hebben voor de werkgroep omdat die in korte tijd zoveel handtekeningen had weten op te halen bij de Kamper burgers. Over de raadsleden meldde hij dat de Werkgroep Zwartendijk het voor velen moeilijk maakte zo’n zware beslissing te nemen om te gaan bouwen over de Zwartendijk. Bij de behandeling van de Structuurnota Kampen 2030 zal duidelijk worden of de raadsleden daarvoor of daartegen kiezen “naar eer en geweten”, aldus de burgemeester en hopelijk ook “na rijp beraad en studie”aldus de Werkgroep.
Vrijdagmiddag 19 oktober bood de Werkgroep Zwartendijk op het Gemaal Broeken en Maten de nota “Een dijk te ver, een andere visie op de ontwikkeling van Kampen en IJsseldelta-Zuid” aan de raadsleden van CU. SGP, GBK, PvdA, SGP en CDA aan. De negen aanwezige raadsleden namen exemplaren van de nota mee met de belofte die met hun collega-raadsleden serieus te gaan bestuderen. De fotograaf Dik Hendriks kreeg lof voor de schitterende foto’s die hij voor deze nota had gemaakt.
Belangrijk in de nota waren natuurlijk de cijfers: een prognose van het Centraal Bureau voor Statistiek en het Ruimtelijk Planbureau tot 2025 maakt bijvoorbeeld duidelijk dat Kampen van ongeveer 49.000 inwoners zal gaan groeien tot 52.500 burgers. Tegelijkertijd zal het aantal huishoudens (door deze groei čn de afname van het aantal personen per huishouden) de komende twintig jaar zal gaan stijgen van 19.500 tot 22.500, waardoor er zo’n 3000 huizen meer nodig zijn dan nu. Een groei tot 60.000 inwoners en 6000 huizen in het buitengebied in 2030 kan dan als een illusie de ijskast in en de stad kan dan zijn “groene longen” houden.
De Werkgroep Zwartendijk stelt in de nota “Een dijk te ver” ook voor het industrieterrein op de Greente en een deel van het Haatland geschikt te maken voor woningbouw. Zo wordt de verdere verkrotting van dit industrieterrein tegengegaan en kan tegelijk het beroemde Kamper stadsfront worden verlengd. Bouwen aan en langs de IJssel zorgt immers voor wonen op een toplocatie aan de mooiste rivier van Nederland en voor een uitzicht over het fraaie Kampereiland. De Werkgroep is voorstander van een groen uitgevoerde hoogwatergeul, die niet geschikt is voor scheepvaart omdat zo’n groene hoogwatergeul het gebied minder overhoop haalt en het fraaier past in zijn omgeving. Dan kan ook het Nationaal Landschap IJsseldelta worden vergroot vanaf de monding van de IJssel tot aan die groene hoogwatergeul. Dat is een ambitie, die de Raad en Burgemeester en Wethouders zou sieren. De volledige tekst en de fraaie foto’s van de nota “Een dijk te ver” is te downloaden van deze site.

Bart Zeven, woordvoerder.

Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting
« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!