Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Thursday, March 28, 2024

Nieuws archief   


Raadsleden boos? - vrijdag 13 juli 2007

Raadsleden boos?

Dinsdag 10 juli meldde het Nieuw Kamper Dagblad, dat de raadsfracties (op Groen Links na) boos zijn op de Stichting Werkgroep Zwartendijk en zich distantieert van de aanpak van de Stichting om woningbouw over de Zwartendijk tegen te gaan. Is er werkelijk sprake van boosheid of is het angst omdat steeds meer Kampenaren openlijk afstand nemen van de plannen van deze fracties om over de Zwartendijk te bouwen?
In de week daarvoor behandelde de Gemeenteraad van Kampen de Perspectiefnota. Op dat moment ontvingen alle raadsleden een persoonlijk brief waarin de Stichting Werkgroep Zwartendijk hen opriep om de plannen voor grootschalige woningbouw over de Zwartendijk te heroverwegen. (zie “Brief aan raadsleden” elders op deze site). We wezen in de brief op de tegenvallende bevolkingsgroei, op het bijzondere karakter van het Zwartendijkgebied en op de recente discussie om de ‘verrommeling van het landschap’ tegen te gaan. Ook de recent verschenen rapporten van de VN en het Milieu- en Natuur Planbureau werden genoemd, waarin melding werd gemaakt van de mogelijkheid dat het peil van de IJssel plotseling hevig kan stijgen – reden om voor stevige extra waterbergingscapaciteit te zorgen. We verzochten de raadsleden om voor 6 september te reageren op onze brief.
De raadsleden van alle partijen, Groen Links uitgezonderd (dat tegen woningbouw over de Zwartendijk is), reageerden erg snel! Op 5 juli schreven ze ons dat het Raadsprogramma bepaalde dat er over de Zwartendijk gebouwd gaat worden en dat de Raad “de vinger aan de pols houdt als het gaat om de noodzaak (in demografische zin) van woningbouw”. (zie de brief van de raadsleden)
Toegevoegd werden nog twee wat strijdig lijkende opmerkingen. Enerzijds een bereidverklaring om met de Stichting van gedachten te wisselen, een gesprek dat wij heel graag aangaan. We zullen contact opnemen over een gespreksdatum! Anderzijds een wonderlijke zin waarin werd gesteld dat de Werkgroep Zwartendijk de raadsleden op een onbehoorlijke manier onder druk zet om te reageren. In “De Krant” van woensdag 11 juli beweerde raadslid Schutte van de ChristenUnie zelfs: “dit riekt naar chantage”.
De heer Schutte heeft onze brief waarschijnlijk niet goed gelezen; wij verzoeken hem net als de andere raadsleden tot 6 september de tijd te nemen om het onderdeel “woningbouw over de Zwartendijk” in het Raadsprogramma te “heroverwegen” op grond van nieuwe gegevens  Ten onrechte stelt hij bovendien dat wij het rapport “Quickscan woningbehoefte” van het bureau Companen verwerpen. Wij vinden dat een uitstekend rapport omdat het duidelijk maakt dat er in Kampen heel veel moet veranderen wil het Gemeentebestuur de ambitie realiseren om te groeien naar 57.000-60.000 inwoners in 2030.
Het is goed dat de Gemeenteraad nu op reces is: de tijd en rust om goed te lezen en te studeren is aangebroken! Tijd ook om na te denken wat het betekent om raadslid te zijn: open staan voor de stemmen uit de Kamper Samenleving , voortschrijdend inzicht laten zien in plaats van de hakken in het zand te zetten, de rijen te sluiten en te roepen dat in elk geval vastgehouden moet worden aan het Raadsprogramma 2006-2010. Wij hopen dat de raadsleden van de ChristenUnie, de PvdA, Gemeentebelang Kampen, SGP, KOK, CDA en VVD in september met een frisse blik de noodzaak tot bouwen over de Zwartendijk opnieuw bekeken hebben. Een van deze partijen heeft ons in elk geval al uitgenodigd om deze kwestie in alle openheid te bespreken.

Bart Zeven, woordvoerder Stichting Werkgroep Zwartendijk


« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!