Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, March 29, 2024

Nieuws archief   


Brief aan de raadsleden - woensdag 4 juli 2007

Kampen, 2 juli 2007



Geacht raadslid,

Het is u vast niet ontgaan dat steeds meer inwoners van de gemeente Kampen zich uitspreken voor het behoud van het Zwartendijkgebied. Veel mensen twijfelen over de noodzaak van woningbouw ten westen van de N50. Zij willen daar liever het groene landschap behouden dat cultuurhistorisch al zo lang bij Kampen hoort.

Los van de passie die vele Kampenaren hebben voor de Zwartendijk en de Dronterpolder, begrijpen wij dat u als gemeenteraadsleden besluiten neemt op basis van zakelijke argumenten. Kampen heeft nieuwe huizen nodig in de gemeente en ook moeten er maatregelen worden genomen tegen mogelijke wateroverlast van de IJssel.

Juist in het licht van die zakelijke argumenten willen wij u, in deze aan u persoonlijk gerichte brief, vragen of u bereid bent om de plannen voor grootschalige woningbouw te heroverwegen. Reden daarvoor is dat een aantal feitelijke gegevens waarover u beschikte tijdens het vaststellen van het huidige raadsprogramma (deels) is veranderd.

  • De aanname in het raadsprogramma dat er 5.000 tot 6.000 woningen nodig zijn voor de groei van Kampen, blijkt niet correct te zijn. Als er alleen gebouwd wordt voor de behoefte van de huidige inwoners van de gemeente Kampen, dan volstaat een aantal van 2.500 woningen, zo blijkt uit onderzoek van onder meer onze werkgroep. Voor die 2.500 woningen is elders in de gemeente ook ruimte, zoals wordt gesteld in de “concept-notitie Reikwijdte en Detailniveau Partiële Provinciale planherzieningen IJsseldelta-Zuid “ (blz 19). Daarvoor hoeft het Zwartendijkgebied niet aangetast te worden.
  • Op Rijksniveau wordt door het kabinet hard gewerkt aan nieuw beleid dat behoud van het open landschap van Nederland voorstaat en dat verrommeling van het landschap tegengaat. De Rijksbouwmeester heeft zich tegenstander van het volbouwen van de open ruimte getoond.
  • Uit de recent verschenen klimaatrapporten van de Verenigde Naties en het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) blijkt dat het deltagebied van de IJssel in de toekomst waarschijnlijk nodig is om water te bergen in tijden van wateroverlast. Zeker als u bedenkt dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat overweegt het waterpeil in het IJsselmeer aanzienlijk te verhogen, is de kans groot dat een nieuwe woonwijk in het IJsseldeltagebied deze toekomstige oplossingen voor waterberging in de weg staat.

Onze concrete vraag aan u luidt:
Bent u bereid in het openbaar te verklaren dat deze gewijzigde feiten voor u als raadslid aanleiding zijn om de passage in het raadsprogramma over de woningbouw over de Zwartendijk te heroverwegen en in een openbare vergadering te bespreken?

De Stichting Werkgroep Zwartendijk vindt dat de inwoners van Kampen recht hebben om te weten wat hun volksvertegenwoordigers vinden van dit onderwerp. Wij sturen u deze brief voor de zomervakantie toe, zodat u in de zomer nog eens te voet of op de fiets van het Zwartendijkgebied kunt gaan genieten. Wij gaan ervan uit dat u ook de ontwikkeling van de bevolkingsgroei in Kampen en Zwolle nog eens wilt bestuderen. De gegevens zijn te vinden op de websites van de Gemeentes kampen en Zwolle en die van het CBS. Ook de conclusies van de “Quickscan woningbehoefte” van bureau Companen (najaar 2006) zijn de moeite van het herlezen meer dan waard. De door ons berekende groeicijfers zijn te vinden op onze website.
Wij hopen van harte dat u ons voor het einde van uw zomerreces (6 september 2007) antwoord geeft op de vraag die wij u stellen. Op onze website www.zwartendijk.nl en via andere media zullen wij na die datum aan de inwoners van Kampen laten weten hoe alle raadsleden op onze vraag hebben gereageerd.
Er kan natuurlijk een omstandigheid zijn, waardoor u niet in de gelegenheid bent om op onze vraag te reageren. Daarom zullen we u kort voor de sluitingsdatum telefonisch benaderen indien u nog niet heeft geantwoord, zodat u niet wordt overvallen door het feit dat u wordt genoemd op onze website.

U kunt uw antwoord per brief of per e-mail aan de Stichting Werkgroep Zwartendijk doorgeven:
Stichting Werkgroep Zwartendijk
p/a Zalkerdijk 41
8276AB Zalk
e-mail: info@zwartendijk.nl

Wij zijn samen met vele sympathisanten zeer benieuwd naar uw mening en hopen die spoedig in goede orde te mogen ontvangen.

Met vriendelijke groet namens de Stichting Werkgroep Zwartendijk,

Bart Zeven  (woordvoerder en penningmeester)

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!