Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Tuesday, April 16, 2024

Nieuws archief   


“Stichting Werkgroep Zwartendijk” opgericht - maandag 25 juni 2007

Met gevoel voor symboliek heeft de Werkgroep Zwartendijk op de langste dag van het jaar 21 juni de “Stichting Werkgroep Zwartendijk” opgericht. De keuze voor de langste dag verwijst naar de langetermijn-visie van de Werkgroep en naar het voornemen de strijd tegen de woningbouw over de Zwartendijk erg lang vol te houden De Stichting is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (KvK) en is op de site van de KvK onder verschillende trefwoorden te vinden.

De in de oprichtingsakte van de Stichting vastgelegde doelstelling luidt:
1 De stichting heeft ten doel: het voorkomen dat op het grondgebied van de gemeente Kampen ten westen van de N50 woningbouw, industrie en haventerreinen worden ontwikkeld ten einde dit gebied als natuur- en cultuurlandschap te behouden, en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
2 De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door: zich middels juridische procedures en andere legale acties (in welke vorm dan ook) te verzetten tegen aantasting van het gebied.
In gewone taal betekent dit dat de Stichting Werkgroep Zwartendijk zich niet alleen verzet tegen woningbouw over het Zwartendijkgebied, maar ook tegen de geplande aanleg van industrieterreinen in de Melmerwaard en tegen uitbreiding van de Zuiderzeehaven ten westen van de N50.

Het bestuur Stichting werkgroep Zwartendijk bestaat uit:
Reijer van ’t Hul, voorzitter
Johan Schuurman, secretaris
Bart Zeven, penningmeester

De reden om over te gaan tot de oprichting van de Stichting is dat wij als Stichting bezwaarschriften kunnen schrijven aan de Gemeente Kampen en de Provincie Overijssel. Als groep burgers of als individuele burger liepen we het risico “niet ontvankelijk” te worden verklaard, d.w.z. dat de bezwaren van de Werkgroep Zwartendijk tegen de bouwplannen officieel ter zijde zouden kunnen worden geschoven.
De Stichting Werkgroep Zwartendijk heeft zijn eerste bezwaarschrift, officieel “zienswijze” geheten, ingediend bij de Provincie Overijssel op vrijdag 22 juni 2007. De zienswijze was gericht tegen de””concept-Notitie Reikwijdte en detailniveau Partiële Provinciale Planherzieningen IJsseldelta-Zuid”, die het mogelijk maakt het bestemmingplan van het Kamper buitengebied te wijzigen. Dit gewijzigde bestemmingsplan maakt woningbouw in het Zwartendijkgebied vanaf 2015 mogelijk.

In het bezwaarschrift staan drie argumenten centraal:

  • de groeicijfers van het Masterplan IJsseldelta-Zuid en de Gemeente Kampen zijn onjuist; woningbouw over de Zwartendijk is onnodig
  • de cultuurhistorische en natuurlijke waarde van het open gebied tussen de Zwartendijk en de randmeren wordt miskend
  • een “groene” bypass verdient sterk de voorkeur boven een “blauwe” bypass.

Kampen, 23 juni, Bart Zeven, woordvoerder

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!