Wordt vriend van de Zwartendijk

  Latest News as @ Friday, April 26, 2024

Nieuws archief   


IJsselzee - woensdag 23 mei 2007

(eerder verschenen in De Stentor)

“…in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.”

Dit zijn de slotregels van het mooie gedicht “Denkend aan Holland” van H. Marsman. Aan deze regels moest ik denken toen afgelopen zondag weer eens door het fraaie buitengebied fietste. U kent het wel: Zwartendijk, Slaper ,Noordwendigerdijk, Buitendijksweg. Het is immers het poldergebied waar op termijn overtollig water uit de hemel en van de Rijn moet worden opgevangen.

Wereldwijd en al lange tijd hebben wetenschappers vastgesteld dat de toevloed van water in ons gebied gaat toenemen. We krijgen op termijn meer regen in de winter en heftiger buien in de zomer. Stijging van temperatuur en van de zeespiegel.

Het nationale Milieu en Natuur Planbureau bepleit op grond van deze ontwikkelingen meer Rijnwater af te voeren via de IJssel. Door de verwachte stijging van de zeespiegel wordt het rivierwater trager afgevoerd en verwacht het MNP vooral problemen in het gebied Dordrecht-Rotterdam en bij Arnhem-Nijmegen.

De beoogde extra waterafvoer naar de IJsseldelta bij Kampen werpt een nieuw licht op de plannen voor de aanleg van een zuidarm van de IJssel en verdere bebouwing aan de westkant van de stad. De vernauwing van de IJssel bij Kampen kan al dat overtollige water niet aan.

Vanaf 1850 is de strijd tegen wateroverlast vooral gezien als een beheersprobleem: meer dijken, hogere (zee)dijken, rechte rivieren en grotere pompcapaciteit. De laatste jaren wint het besef terrein dat de grenzen van deze technische aanpak zijn bereikt en dat je niet eindeloos kunt doorgaan met het verhogen van dijken. Daarom: meer ruimte voor regenwater, meer ruimte voor de rivier en zelfs de zee.

De nog aan te leggen zuidarm heeft een zee aan ruimte nodig om al het extra water af te voeren. Misschien moet er ook een spaargebied aangelegd worden om het water enige tijd op te slaan en vast te houden. Ik zie het al voor me: de oude Zuiderzee die tot in de jaren dertig de Zwartendijk bereikte, wordt vervangen door een nieuwe zee, de IJsselzee. Met de miljoenen die Overijssel in de zuidarm steekt, kan er langs de Zwartendijk vast een mooi strand worden aangelegd.

Het wordt fantastisch rond het nieuwe Kampereiland. Leve het warmere klimaat! Helaas, helaas, het zal pas gebeuren ver na mij dood. Maar ik laat voor straks graag een variant op het gedicht van Marsman na:

Denkend aan Kampen
zie ik twee brede rivieren
traag door de laagliggende
IJsseldelta gaan
waar Kampenaren baden en varen;
en in peperdure huizen
wonen mensen op terpen
en genieten van de IJsselzee.

« Ga terug


   
 
 
Klik hier om te reageren!